Četvrtak, 21. Januara 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tužilaštvo BiH će zatražiti da Srbija preuzme predmet za zločine u Bratuncu

Preuzmite sliku

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražit će spajanje dviju optužnica protiv Novaka Stjepanovića za zločine počinjene na području Bratunca 1992. godine, te nakon toga ustupanje predmeta Srbiji jer se optuženi nalazi na području te države.

Tužiteljica Vedrana Mijović je rekla da će biti zatraženo da Srbija preuzme postupak protiv Stjepanovića s obzirom da on posjeduje državljanstvo te zemlje.

Stjepanović nije pristupio na ročište za izjašnjenje o krivnji po optužbama za silovanje i seksualno zlostavljanje Bošnjakinje mlađe životne dobi na području Bratunca u junu 1992. godine.

Optužen je da je ovo djelo počinio kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).

Petko Pavlović, branilac optuženog Stjepanovića, kazao je da se s branjenikom vidio u Srbiji 1. augusta ove godine, te da mu je on tada rekao da ima namjeru prodati kuću koju ima u Ljuboviji.

Pored optužbe za silovanje i seksualno zlostavljanje, drugom optužnicom Stjepanović se tereti da je 20. maja 1992. u naselju Borkovac (općina Bratunac), sa četiri pripadnika VRS-a, učestvovao u zarobljavanju 14 bošnjačkih civila.

Optužen je da je zarobljene civile maltretirao, oduzeo im novac, te zajedno s drugim vojnicima iz grupe učestvovao u njihovom strijeljanju, pri čemu je ubijeno sedam osoba.

Prema podacima Tužilaštva BiH, Stjepanović posjeduje državljanstvo BiH i Republike Srbije, javio je BIRN BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje