Subota, 24. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Turković prvom čovjeku NATO-a prenijela zabrinutost građana

Preuzmite sliku

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković sastala se danas u Briselu sa Jensom Stoltenbergom, generalnim sekretarom Sjevernoatlantskog saveza (NATO).

Sagovornici su razmotrili napredak u odnosima BiH i NATO-a te aktuelna politička pitanja. Izražena je snažna podrška teritorijalnom integritetu i stabilnosti BiH te zabrinutost zbog retorike i aktivnosti koje podrivaju državne institucije. Poručeno je kako su BiH i Zapadni Balkan ključni i za stabilnost Evrope te da je NATO prisustvo kontinuirano.

Ministrica Turković je generalnom sekretaru Stoltenbergu prenijela i zabrinutost bh. građana zbog činjenice da politička kriza izazvana antidejtonskim djelovanjem sve više prelazi u sigurnosnu te izaziva strah, posebno kod povratničkog stanovništva u bh. entitetu Republika Srpska, ali i u drugim dijelovima BiH.

Naglasila je da BiH podržava NATO politiku otvorenih vrata smatrajući je historijskim uspjehom koji je donio i sačuvao mir. BiH je prije 15 godina, potpisom tadašnjeg predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića ušla u Partnerstvo za mir sa NATO što je bio ključni doprinos napretku.

“Svaki korak dalje će značiti više mira i sigurnosti u BiH i regiji”, poručila je Turković. Ministrica je čestitala generalnom sekretaru Stoltenbergu na uspješnom mandatu. Sastanku je prisustvovao i ambasador BiH pri NATO Mitar Kujundžić. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje