Ponedjeljak, 20. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Tropske vrućine na jugu BiH: Mostarci osvježenje traže u Neretvi

Preuzmite sliku

Usljed izrazito visokih temperatura zraka u Hercegovini koje prelaze i 40 stepeni Celzijusa, uslovljenih strujanjem vrele zračne mase sa sjevera Afrike, Federalni hidrometeorološki zavod Bosne i Hercegovine za regiju Mostara od danas je na snagu stavio najveći, crveni stepen meteoalarma, što znači da su vremenske prilike opasne po život stanovništva.

Na ulicama Mostara danas iza podneva susreli smo neuobičajeno malo prolaznika.

Rijeka Neretva tradicionalno u julu i augustu mjesto je osvježenja za Mostarce, pa smo i danas na platou ispod Starog mosta zatekli nekoliko kupača.

Pojedini Mostarci način da se osvježe pronašli su uz slavine, a najviše uz osvježavajuća pića i vodu, što u danima tropskih vrućina preporučuju i ljekari. Termometar uz Koski Mehmed-pašinu džamiju oko 13 sati u hladu je pokazivao 41 stepen Celzijusa.

U ostatku Bosne i Hercegovine na snazi je žuti meteoalarm što znači da su vremenske prilike potencijalno opasne po zdravlje stanovništva. Prognoze nisu neuobičajene, ali stanovništvo u ostatku zemlje mora biti na oprezu ukoliko namjeravate praktikovati aktivnosti izložene meteorološkim rizicima. (Anadolija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,