Utorak, 5. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Transmisija ubrzana širom Evrope, zemlje ne daju podatke o zaraženima

Preuzmite sliku

Transmisija COVID-a u Evropi posljednjih sedmica je ubrzana, ali, s obzirom na to da većina zemalja ne daje potpune podatke o tome, stručnjaci nisu u stanju da ocijene trenutnu situaciju, saopćeno je iz Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Podaci koje je objavio ECDC pokazuju porast broja slučajeva u posljednjem posmatranom periodu od 14 dana, koji je završen 27. avgusta, a ukazuje se i na to da je znatno smanjen broj testiranja, piše Avaz.

Također, generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Gebrejezus (Ghebreyesus) naveo je da se broj prijema na intenzivnu njegu povećava u Evropi, ali je, između ostalog, istakao da manje od četvrtine članica WHO prijavljuje smrtne slučajeve, a samo 20 zemalja pruža informacije o hospitalizacijama.

Kakva je situacija u BiH kada je u pitanju broj oboljelih, hospitaliziranih te eventualno smrtnih slučajeva, javnosti nije poznato. Iz Federalnog zavoda za javno zdravstvo se ne oglašavaju o tome, dok su iz Instituta za javno zdravstvo RS naveli da prate epidemiološku situaciju i u skladu s njom će, naveli su, prilagođavati svoje preporuke. Prema njihovom posljednjem izvještaju, koronavirus je potvrđen kod pet osoba starije životne dobi, a sedmero ih je hospitalizirano.

Da koronavirus cirkulira i u FBiH, potvrdili su iz Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar, u kojoj su zbog epidemiološke situacije u vezi s porastom broja slučajeva COVID-19 zabranili posjete visokorizičnim odjelima. S druge strane, nisu naveli o kojem se broju oboljelih radi.

Dr. Andrea Jurić, epidemiologinja, kazala nam je kako nije potrebno dizati uzbunu, ali ni ignorirati cijelu situaciju, pogotovo jer smatra da nadzor nad COVID-om nije prisutan.

– Koronavirus je prisutan, nedavno smo u Domu zdravlja Neum testiranjem potvrdili dva slučaja, koja se ambulantno liječe. Međutim, virus stalno mutira i, bez obzira na uglavnom blagu kliničku sliku, klasičnu simptomatologiju, ali s predominantno osjećajem nemoći, i dalje postoji određeni postotak ugrožene populacije. To su stariji ljudi s kroničnim bolestima i trebamo biti svjesni da je COVID prisutan i da predstavlja rizik – podvukla je dr. Jurić.

Podaci ECDC-a pokazuju sporadična otkrivanja u EU podvarijante omikrona BA.2.86, koja se pojavila posljednjih sedmica zbog velike količine mutacija i mogla bi zaobići imunološki odgovor ljudi.

Varijanta BA.2.86, nazvana pirola, novooznačena je visokomutirajuća varijanta omikrona koja je izazvala porast broja slučajeva zaraze. U međuvremenu, manji val slučajeva COVID-19 potaknut je najnovijom dominantnom varijantom EG.5 ili eris, a koji je otkriven prošle sedmice u Srbiji.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,