Srijeda, 29. Novembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Tokom izgradnje dionice autoceste V-c otkriveno arheološko nalazište

Preuzmite sliku

Kako je objavljeno na Facebook stranici Radio Usora u toku je izvođenja radova na dionici autoceste V-c, te je tako u općini Usora otkriveno arheološko nalazište, radi se o lokalitetu u Alibegovcima-Gračac.

Mirza Avdić, muzejski savjetnik iz Sarajeva u rekao je da je ovaj lokalitet i od ranije bio poznat, međutim sada je prilika da se i detaljnije istraži ovo nalazište.

  • Istraživanja na ovom lokalitetu traju već neko vrijeme, te se smatra da su do sada otkriveni dijelovi gradine iz prapovijesti, ilirske gradine i rimske nadogradnje gradine, i nalazi kasne Antike.

    Trenutno istraživanje obuhvata 1/5 kompletnog lokaliteta gdje se vrši iskopavanje dijela gradine gdje je do sada pronađen veliki broj keramike (većinom iz razdoblja prapovijesti – brončanog doba, zatim nožića i drugih metala, te ostataka kamene građevine.

  • Ovaj lokalitet je posjetio i načelnik općine Usora Zvonimir Anđelić koji je u razgovoru sa voditeljima ovih istraživačkih radova izrazio želju da pomogne i u daljnjem tijeku ovih istraživanja u Alibegovcima. (Foto: Radio Usora)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje