Četvrtak, 7. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Televizija N1 obavijestila međunarodne institucije o Dodikovim prijetnjama

Preuzmite sliku

Televizija N1 je obavijestila predstavnike evropskih institucija, međunarodnih organizacija koje se bave medijskim slobodama i predstavnike diplomatskog kora u Bosni i Hercegovini o napadu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na našu novinarku i medijsku kuću – navodi se u saopćenju N1.

Dodaju da su u pismu koje su uputili preko kompanije Adria News iz Luksemburga, čiji je N1 sastavni dio, izvijestili o ovom zabrinjavajućem incidentu koji predstavlja ništa drugo do napad na slobodu medija.

– Predsjednik Republike Srpske je konferenciju za novinare iskoristio za obračun sa televizijom N1. Pored niza neosnovanih optužbi usmjerenih na rad televizije N1, Dodik je iznio tvrdnje da podržavamo politiku koja ima za cilj rušenje Republike Srpske. Takođe je istakao i da postoje službe koje prate naš rad što doživljavamo kao otvorenu prijetnju – navodi se u saopćenju.

Ističe se da je dodatno opasna činjenica da je Dodik, nakon konferencije, telefonom pozvao novinarku N1 koju je vrijeđao, psovao je i ponovo prijetio.

– Kada nosioci javne vlasti o novinarima slobodnih medija kontinuirano govore kao o neprijateljima naroda i izdajnicima, targetirajući ih kao ljude koji navodno žele zlo, samo zato što im se ne sviđa način na koji izvještavaju, kreira se opasna atmosfera u društvu, prema kojoj bilo ko može da prijeti novinarima ili prinudom ušutka kritičke glasove, bez ikakvih posljedica – kaže se u saopćenju N1.

Kompanija Adria News iz Luksemburga, koja je matično društvo televizije N1 u Bosni i Hercegovini, smatra da je podrška slobodnim medijima ključna za demokratsko društvo, te poziva na prestanak kampanje protiv nezavisnih medija. Građani imaju pravo da čuju različita mišljenja, a dužnost predstavnika vlasti je da obezbijedi medijski pluralizam, slobodu izvještavanja i jednake uslove za rad svih – navode iz Televizije N1.

Napominju da su nezavisna istraživanja pokazala da je N1 medij kojem građani Bosne i Hercegovine najviše vjeruju, što dodatno naglašava značaj ove informativne platforme za informisanje javnosti.

– Prijetnje državnih zvaničnika ne smiju se olako shvatiti zbog čega pozivamo međunarodnu zajednicu da reaguje shodno ozbiljnosti ovih incidenata, kako bi se spriječila erozija medijskih prava kakva je viđena u državama u okruženju.

Sloboda izražavanja i prava novinara su ključni elementi demokratije, a njihovo ugrožavanje predstavlja ozbiljan izazov za stabilnost i napredak društva – navodi se u saopćenju Televizije N1.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje