Nedjelja, 27. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Tegeltija zatražio obezbjeđenje lične sigurnosti za vrijeme boravka u Sarajevu

Preuzmite sliku

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milan Tegeltija se urgentno telefonom obratio direktoru Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsadu Viliću, te zatražio obezbjeđenje njegove lične sigurnosti za vrijeme boravka u Sarajevu.

Tegeltija je, kako navodi u saopćenju za javnost, to uradio “nakon najnovijih istupa ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, kojim poziva na političke proteste ispred zgrade VSTV-a BiH, u cilju iznuđivanja personalnih promjena u VSTV-u, a posebno dovodeći ih u kontekst javnog poziva za nasilno rušenje vlasti od prije nekoliko dana, koji je takođe uputio ministar sigurnosti BiH“.

Predsjednik VSTV-a BiH smatra da je, u kontekstu svih aktuelnih dešavanja i provođenja hajke protiv njega, a posebno izjavama ministra sigurnosti BiH, dovedena u pitanje njegova lična sigurnost za vrijeme boravka u Sarajevu u kojem obavlja dužnost predsjednika VSTV-a BiH – navodi se u saopćenju.

Dodaje se da ovakvi pozivi koji dolaze od ministra sigurnosti BiH, kao direktnog predstavnika izvršne vlasti u BiH zaduženog za sektor sigurnosti, “predstavljaju posebnu opasnost, kako za sigurnost predsjednika, potpredsjednika i drugih članova VSTV-a BiH, tako i za zaštitu ustavnog poretka u BiH“.

Predsjednik VSTV-a BiH poziva Tužilaštvo BiH da u okviru svojih nadležnosti razmotri ovakva postupanja ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, u kontekstu odredaba Krivičnog zakona BiH.

Predsjednik VSTv-a BiH također ističe da je bilo kakav oblik pritisaka na nosioce pravosudnih funkcija u BiH, uključujući i organizovanje političkih protesta, nedozvoljen i neprimjeren pritisak na rad pravosuđa.

– Ministar sigurnosti, koji je aktivni političar i direktni predstavnik izvršne vlasti, ne može pozivati građane na građanske proteste, jer su svi protesti kojih je on inicijator isključivo političke prirode. S obzirom na navedeno, sve eventualne proteste koji bi se mogli desiti nakon njegovog poziva, smatrat ću direktnim političkim pritiskom na moj profesionalni integritet i nezavisnost, kako i na integritet i nezavisnost pravosuđa te ugrožavanje moje lične sigurnosti od strane ministra koji bi o mojoj sigurnosti, kao i sigurnosti svih drugih građana, morao da se brine – navodi se u saopćenju Milana Tegeltije povodom istupa ministra Mektića u kojima poziva na proteste ispred sjedišta VSTV-a BiH. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,