Utorak, 28. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tanja Fajon: Mora doći do zaustavljanja nacionalizma u BiH!

Preuzmite sliku

Članica Evropskog parlamenta Tanja Fajon izjavila je da u BiH niko nema koristi od nacionalnih naboja, izrazivši nadu da će novoizabrane lokalne vlasti u BiH provoditi konkretne korake koji će omogućiti bolji život građanima.

Ova europska parlamentarka u intervjuu za Dnevni avaz kaže kako mora doći do zaustavljanja nacionalizma u BiH, koji je doživio kulminaciju u predizbornom razdoblju usprkos određenim nabojima koje trenutno imamo u Srebrenici i u Stocu.

Nažalost, mnogo se pisalo o napetim odnosima u BiH, čak i o mogućnosti rata. Uvjerena sam da to nikako nije korisno, da je apsolutno nepotrebno i vjerujem da građani BiH mogu potpuno normalno živjeti sa svojim susjedima, bez obzira na to kojem narodu pripadaju i kojem Bogu se klanjaju, i upravo zbog toga nije fer da političari to iskorištavaju radi dobivanja političkih bodova, rekla je Fajon.

Kaže da naročito “mladim generacijama dugujemo normalno i zdravo djetinjstvo, da odrastaju u etnički nezagađenom društvu, da poštuju različitost i da ih to bogati, a ne da ih na svakom koraku njihovog sazrijevanja opominjemo na grozote koje su se dogodile u devedesetim godinama”.

“Nacionalizam je opasan i štetan, zbog toga ne smijemo dopustiti da se gaji ne samo u BiH nego ni u drugim europskim državama, gdje, nažalost, trenutno dobiva na popularnosti”, rekla je Fajon.

Komentirajući što očekuje od vlasti BiH nakon održanih lokalnih izbora, odnosno hoće li stranke koje su na vlasti u FBiH i na razini države, a koje su najavile da će ostati na reformskom putu, imati snagu nastaviti ovim putem, kazala je da njezina očekivanja kada je budućnost BiH u pitanju, ostaju ista, da država nastavi napredovati na zahtjevnom i važnom putu reformi, a time i na putu ka EU, i da sve to čini zbog svojih građana i svoje budućnosti, a ne da bi zadovoljila EU, MMF ili bilo koju drugu instituciju.

“Od novih lokalnih vlasti očekujem što više konkretnih rezultata s područja ekonomije, infrastrukture, poljoprivrede, zdravstva, na kraju krajeva i kulture. Željela bih vidjeti da se lokalne politike ne vode na linijama etničkog i vjerskog opredjeljenja, već uzimajući u obzir ono što bi bilo dobro za razvoj i napredak općina i ljudi koji u njima žive”, naglasila je Fajon.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,