Subota, 31. Jula 2021.
Tuzlanski.ba logo

Tabaković: ‘Bošnjaci u Srebrenici će jedinstveni izaći na izbore’

Preuzmite sliku

Prije nekoliko dana predstavnici probosanskih političkih stranaka u Srebrenici (SDA, SBB, Stranka za BiH, PDA i DF) i Inicijative “Moja adresa Srebrenica” usaglasili su se i donijeli odluku o izboru zajedničkog kandidata za načelnika opštine Srebrenica na lokalnim izborima 2020. godine.

Zajednički kandidat je Alija Tabaković, aktuelni predsjednik Općinskog odbora SDA Srebrenica i šef kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a.

 • Tabaković u razgovoru za Anadolu Agency (AA) kaže da je postignut potpun dogovor što znači da će “Bošnjaci u Srebrenici jedinstveni izaći na izbore.”

  “Mi smo uspjeli da zajedno, sve bosanskohercegovačke, probosanske političke partije koje u Srebrenici imaju svoje organizacije i ugledni pojedinci, postignemo dogovor o zajedničkom kandidatu i zajedničkoj listi koju će predvoditi SDA, i još jedna lista koju će predvoditi DF. To znači da će Bošnjaci u Srebrenici jedinstveni izaći na izbore, podržati jednog kandidata i pokušati, a u čemu ćemo i uspjeti, da Srebrenicu vratimo tamo gdje joj je mjesto. To je da na čelu Srebrenice sjedi neko ko neće negirati genocid i ko će biti na raspolaganju svim građanima na području opštine Srebrenice”, kaže Tabaković.

  On navodi da je izbor zajedničkog kandidata tek prvi korak i dodaje da je postignut širi konsenzus o bošnjačkom političkom djelovanju u Srebrenici.

  “Sljedeći koraci su mobilizacija glasača imajući u vidu da je naše biračko tijelo u Srebrenici, Federaciji BiH i dijaspori. Mi ćemo učiniti sve da mobiliziramo biračko tijelo, ali evo postigli smo dogovor i o zajedničkom djelovanju u ovom ostatku mandata u Skupštini opštine Srebrenica”, kaže Tabaković.

  Prema riječima Tabakovića u Srebrenici postoje dvije politike koje su suprostavljene jedna drugoj.

  “Jedna politika koja će poštovati međunarodne presude o tome da je nad Bošnjacima u Srebrenici počinjen genocid i graditi budućnost u Srebrenici na bazi istine, pravde i pomirenja. Imamo drugu politiku koja negira međunarodne presude u Hagu i stvara situaciju haosa, situaciju netrpeljivosti, situaciju razdvajanja stanovništva, što nije dobro niti za jedan niti za drugi narod u Srebrenici”, poručio je Tabaković.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje