Srijeda, 29. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sve više pušača među djecom i u BiH, počinju pušiti u osnovnoj školi

Preuzmite sliku

Prema procjenama, više od 2000 djece u dobi od 10 do 14 godina i 1,053.000 osoba u dobi od 15 i više godina u BiH svakodnevno koristi duhanske proizvode

Duhanski dim sadrži više od 7000 različitih supstancija, među kojima je više od 250 opasnih za zdravlje i oko 70 za koje je utvrđeno da izazivaju maligna oboljenja. Naučno su dokazane brojne posljedice upotrebe duhanskih proizvoda koje se sagledavaju kroz djelovanje na zdravlje pojedinca, stanovništva i zajednice u cjelini.

Posljedice za zdravlje

Posljedica koje može izazvati duhanski dim očito nisu svjesni bh. stanovnici, ali ni oni u regiji s obzirom na to da se broj pušača, kako godine prolaze, konstantno povećava. Posebno zabrinjavajući je podatak da je među pušačima sve više djece.

Prema procjenama, više od 2000 djece u dobi od 10 do 14 godina i 1,053.000 osoba u dobi od 15 i više godina u ovoj zemlji svakodnevno koristi duhanske proizvode, pokazali su podaci Tobacco Atlasa (2021.) objavljeni u publikaciji “Potrošačka politika na duhan u BiH – trenutno stanje i perspektive”. Podaci Svjetske zdravstvene organizacije navode kako je BiH s 35,5 posto pušača među populacijom starijom od 15 godina druga u Evropi, iza Srbije – u kojoj puši 37,6 posto stanovništva. Pet vodećih uzroka smrtnosti u BiH su akutni infarkt miokarda, moždani udar, esencijalna hipertenzija, maligna neoplazma bronha i pluća te kronična oboljenja srca, a kako navode stručnjaci, rizici od navedenih bolesti povećavaju se upravo uslijed aktivnog i pasivnog pušenja. Ni situacija u susjednoj Hrvatskoj nije mnogo bolja. Kako piše N1, Hrvatska je druga u Evropskoj uniji što se tiče pušenja mladih do 18 godina.

Kako navode, samo u posljednjih mjesec dana 13 posto učenika u dobi od 16 godina konzumiralo je određene vrste cigareta, a 15-godišnjaci čak devet puta češće puše cigarete nego njihovi vršnjaci u Islandu ili Norveškoj. U Hrvatskoj svakodnevno puši 19% dječaka i 20% djevojčica u dobi od 15 godina. Liječnica obiteljske medicine Vjekoslava Amerl Šakić povjerenica je za borbu protiv pušenja pri Ministarstvu zdravstva Republike Hrvatske. Ističe za N1 kako situacija izmiče kontroli.

– Sve to donosi kratkotrajno zadovoljstvo, nema dugotrajnog zadovoljstva u sredstvima ovisnosti. Jer svako sredstvo vuče jedno pa drugo, djeca se uvlače u kriminal kako bi došla do stvari, to je žalosno. Samo pušenje izgleda bezazleno, ali na kraju ipak nije – navodi ova doktorica.

Izazivaju ovisnost

Kako navode iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, bez obzira na to u kojem se obliku i pakiranju duhanski proizvodi nalaze na tržištu, dužom upotrebom izazivaju ovisnost i cijeli niz ozbiljnih posljedica za zdravlje. Od velikog je značaja, ističu, posvećenost zdravstvenih radnika da učine što dostupnijim zdravstvene usluge savjetovanja o prevenciji i odvikavanju od pušenja za sve građane te da pušače motiviraju za prestanak pušenja pri svakom susretu, navode iz ZZJZ-a FBiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje