Utorak, 6. Decembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Sve spremno za obilježavanje 27. godišnjice genocida u Srebrenici

Preuzmite sliku

U Memorijalnom centru Potočari – Srebrenica danas je održan završni sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula 1995. godine, 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima “SZ UN-a“ Srebrenica.

Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje godišnjice Hamdija Fejzić kaže da je sve spremno za obilježavanje 27. godišnjice genocida.

– Prema izvještajima svih aktera koji učestvuju u pripremama, sve je spremno za obilježavanje godišnjice. I hvala svima koji su pomogli u organizaciji. Svi koji imaju iskreni nijet da dođu na komemoraciju i dženazu dobro su došli, svi dobri ljudi su dobrodošli u Srebrenicu – rekao je Fejzić.

Muftija tuzlanski Vahid efendija Fazlović izrazio je očekivanje da će se velikim skupom i na dostojanstven način obilježiti 27. godišnjica genocida.

– Biće to još jedan pečat odlučnosti i snage našeg naroda da istrajemo na putu istine i ostvarenja pravde. S posebnim osjećanjima se pripremamo da klanjamo dženazu namaz šehidima. Zajedno sa učesnicima ‘Marša mira 2022’, klanjat ćemo bajram-namaz, i u bajramskim danima ćemo obavljati dženazu i učinit ćemo to istinskom snagom našeg duha – kazao je muftija Fazlović.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović prisustvovao je završnom sastanku Organizacionog odbora za obilježavanja genocida u Srebrenici.

– Možemo očekivati da će 27. godišnjica genocida biti obilježena dostojanstveno. Ovu godišnjicu očekujemo kada je na snazi zakon o zabrani negiranja genocida i to je prva bitna razlika u odnosu na prethodne godišnjice. Taj zakon je dobar za sve narode u Bosni i Hercegovini, i drastično je smanjio negiranje genocida. I to je velika stvar za budućnost Bosne i Hercegovine i regiona. To vodi katarzi i suočavanju s istinom, obnovi povjerenja i izgradnji zajedničkog života – istakao je Džaferović.

On je poručio da će se Bošnjaci uvijek sjećati genocida, odavati poštovanje žrtvama i boriti se za prava povratnika.

– Nikad od toga nećemo odustati, neka svi znaju. Želim da uputim poruku MUP-u RS da profesionalno rade svoj posao i pozivam međunarodne organizacije i državne instutucije da se uključe u pitanje sigunosti u toku obilježavanja 27. godišnjice genocida. Do sudnjeg dana ćemo se sjećati genocida. Obnova povjerenja je jedini mogući put – potcrato je Džaferović.

Konferencija “Majkina marama“ u organizaciji Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa” i Memorijalnog centra Srebrenica, biće održana 10. jula, a simbolizira dugogodišnju borbu majki Srebrenice za istinu i pravdu.

– To su heroine Srebrenice. Imamo jako veliki broj marama, gotovo broj koliko i nestalih. Javljale su se majke iz cijelog svijeta – kazala je predsjednica Udruženja “Pokret majke enklave Srebrenica i Žepa” Munira Subašić.

Dosad je identifikovano 50 žrtava genocida koji će 11. jula svoj konačan smiraj pronaći u mezarju Memorijalnog centra Potočari. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: ,