Ponedjeljak, 20. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Susretom sa članovima Predsjedništva BiH Federica Mogherini počela posjetu BiH

Preuzmite sliku

Sastankom sa predsjedavajućim i članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladenom Ivanićem, Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku EU i potpredsjednica Evropske komisije Federica Mogherini počela je posjetu BiH.

Potom je planiran susrest sa Denisom Zvizdićem, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH, i njegovim zamjenicima Mirkom Šarovićem i Vjekoslavom Bevandom, a sastanku bi trebao prisustvovati i Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova BiH.

“Radim sa željom da vidim napredak na reformskom putu svakog od partnera sa zapadnog Balkana ka Evropskoj uniji, kako bi bilo osigurano da taj proces neumoljivo napreduje. Regionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi i dalje ostaju izuzetno važni u ovom kontekstu“, kazala je Mogherini uoči dolaska u posjetu zemljama Zapadnog Balkana.

Mogherini je već posjetila Crnu Goru, Makedoniju, Srbiju, Kosovo i Albaniju, a u BiH je trebala doći u četvrtak, ali njen avion zbog guste magle nije uspio sletjeti na Međunarodni aerodrom Sarajevo, pa je posjeta prolongirana.

O posjeti Zapadnom Balkanu izvjestiće ministre vanjskih poslova EU 6. marta na sastanku Vijeća za vanjske poslove. (Anadolija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje