Subota, 11. Jula 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Sud BiH: Sljedeće sedmice počinju suđenja za ratovanja u Ukrajini i Siriji

U Državnom sudu naredne sedmice planiran je početak prvog suđenja za ratovanje u Ukrajini po optužnici koja Gavrila Stevića tereti za protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim formacijama u toj zemlji.

Gavrilo Stević se tereti da je tokom 2014. iz BiH otišao u Beograd, odakle je s Međunarodnog aerodroma “Nikola Tesla” otputovao u Moskvu, a zatim u Rostov i područje Luganjska u Ukrajini.

U optužnici stoji da se Stević na tom području kao dobrovoljac, zajedno s drugim osobama iz Srbije i BiH, protuzakonito pridružio i postao pripadnik paravojne formacije Odreda jedinice „Jovan Šević“ koja je djelovala protiv legitimnih snaga Ukrajine, prenosi Fena

“U okviru navedene jedinice je zadužio oružje i uniformu  te obavljao različite vojne aktivnosti, do kraja septembra 2014. godine”, navodi se u optužnici.

Početkom aprila je Sud BiH protiv njega potvrdio optužnicu, Stević je ipak tek sredinom jula ove godine negirao krivicu za ratovanje.

Sljedeće sedmice počinje suđenje Ibri Ćufuroviću, koji se tereti za organizovanje terorističke grupe, odnosno ratovanje u Siriji, javlja BIRN BiH

On se tereti da je 21. aprila 2014. godine otputovao u Tursku, odakle je ilegalno prešao granicu i došao na teritoriju Sirije gdje se pridružio tzv. Islamskoj državi (ISIL).

“Optuženi je na navedenom području bio sve do 20. aprila 2019., gdje je zajedno sa drugim osobama iz BiH koje su boravile u Siriji sa istom namjerom, koristeći ime Abu Kasim Albosni sudjelovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga ISIL-a u jedinici Bejt Komandos, koja je kasnije promijenila ime u El Aksa”, stoji u optužnici protiv Ćufurovića.

Ćufurović je prva osoba koja je izručena nakon pada ISIL-a, a za njim je u decembru 2015. bila raspisana međunarodna potjernica. Trenutno je u pritvoru koji mu je odredio Sud BiH zbog opasnosti od bjekstva. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,