Ponedjeljak, 26. Septembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Sud BiH oslobodio Emira Begovića po svim tačkama optužnice u Aferi maske

Preuzmite sliku

Sud BiH odbio optužnicu po svim tačkama optužnice u Aferi maske koja se vodila protiv Emira Begovića i Global Promet d.o.o.

Sud Bosne i Hercegovine odbio je optužnicu Tužilaštva Bosne i Hercegovine koju je Tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao protiv Emira Begovića (1991.) i pravnog lica „Global Promet“ d.o.o. Gračanica, čiji je direktor i odgovorno lice Emir Begović zbog tzv. Afere maske.

 • Emir Begović oslobođen je po svakoj tački optužnice, odnosno Sud BiH potvrdio je da su neosnovane optužbe kojima se Begović teretio da je u vrijeme trajanja pandemije virusa korona, Begović radi pribavljanja protupravne imovinske koristi pravnom licu koja zastupa doveo i održavao u zabludi direktora pravnog lica „Labena“ d.o.o. Ljubljana pri sklapanju i realizaciji kupoprodajnih ugovora o isporuci troslojnih medicinskih/hirurških maski, ukupne količine 3.850.000 komada, te na taj način pribavili imovinsku korist u iznosu od 300.000 eura, a na štetu pravnog lica „Labena“ d.o.o. Republika Slovenija.

  Napominjemo da je za navedene optužbe nastavljen postupak protiv Sead Žilo da je počinio krivično djelo pranje novca i krivično djelo prevara u privrednom poslovanju kao i pravno lice „Windsor Group“ d.o.o. Zavidovići koje zastupa za ista krivična djela.

  Navode optužbe Tužilaštvo je dokazivalo pozivanjem 14 svjedoka, među kojima i strane državljana, pozivanjem stručnih vještaka te prilaganjem veće količine dokaznog materijala.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,