Petak, 7. Oktobra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Student Selmir Mašetović iz Gradačca uhapšen u Turskoj zbog povezanosti s FETO-om

Preuzmite sliku

Turske snage sigurnosti uhapsile su studenta Selmira Mašetovića iz Gradačca zbog sumnje da je pripadnik pokreta Fetullaha Gulena, potvrdilo je Ministarstvo vanjskih poslova BiH. On je osumnjičen da je povezan s FETO-om, organizacijom koju vlasti u Republici Turskoj smatraju terorističkom.

Mašetović je rođen 19. septembra 1994. godine u Donjoj Međeđi, prebivalište mu je u Gradačcu u ulici Gradačačkih brigada na broju 13.

Generalni konzulat BiH u Istanbulu dobio je informaciju od Tužilaštva Republike Turske da se vodi postupak protiv ovog državljanina BiH.

Turski mediji ranije su objavili informaciju kako je širom zemlje uhapšeno više od 60 osoba koje se sumnjiči da su članovi Gulenovog pokreta, a među njima je i državljanin BiH koji studira u Turskoj.

Turski mediji pišu kako je organizacija FETO dovodila strane studente u Tursku na šest mjeseci obećavši im učenje jezika, obučavala ih svojim metodama i slala natrag u njihove zemlje.

Komunicirali su šifriranim porukama putem aplikacije ByLock koju su morali instalirati pri dolasku. Zauzvrat bi organizacija od njih tražila usluge kada se vrate u matične zemlje, navode turski mediji. Od pokušaja puča koji se dogodio u julu 2016. godine uhapšeno je hiljade ljudi zbog korištenja ove aplikacije. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje