Utorak, 29. Novembra 2022.
Tuzlanski.ba logo

Stradali Milenko Pudar bolovao od dijabetesa, a do svoje smrti je spasio hiljade života

Preuzmite sliku

Banjalučanin Milenko Pudar, koji je jučer nastradao u stravičnoj saobraćajnoj nesreći kod Mostara, bio je deminer koji je većinu svog života proveo gledajući smrti direktno u oči, napisao je Dean Savičić, jedan od njegovih poznanika.

– Kada se bavite jednim od najopasnijih poslova na svijetu, onda je jedini lijek biti pozitivan svakodnevno. Takav je upravo bio i Milenko, imao je lijek za sve, osim za svoju šećernu bolest. Ostvarila su se njegova najgora očekivanja i dobio je Milenko jučer napad u sred vožnje na putu smrti između Jablanice i Mostara, a simptomi ove bolesti su sušenje usta, uspavanost i zamućen vid – napisao je Savičić te dodao kako nesretni Banjalučanin nije mogao da uradi ništa, ali da mi kao društvo jesmo.

– Momak koji je Milenkovu vožnju ispratio snimanjem i komentarisanjem kako je osoba vjerovatno pijana, nije uradio ništa kako bi ablendovanjem ili zvučnim upozorenjem skrenuo pažnju vozaču. Na kraju se Milenko zabio u autobus, a osoba koja je snimala uz smijeh je prokomentarisala kako ovaj više nije živ, već je šehid. Da bi na kraju dodao kolegi “to je taj snimak legendo” – dodao je, pa nastavio:

Muhamed Softić koji je snimao, vjerovatno nije znao da se i Milenkova duša u tom trenutku smijala jer u smrt je otišla sama i nije odvela nikog drugog, što bi vjerovatno bio slučaj da se umjesto autobusa našao automobil. Milenko je uvijek govorio da on u svom poslu ima pravo samo na jednu grešku, i ako je napravi, da bi volio da sa sobom u smrt ne povede nikog drugog. Ova nesreća je pokazala potpunu degradaciju našeg društva, dotakli smo dno – napisao je njegov poznanik.

– Gdje je nestala ljubav čovjeka prema čovjeku, gdje je nestalo čojstvo, i gdje je nestao, što bi moj deda rekao obraz? – zapitao se autor teksta, pa konstatovao:

– Onaj ko potisne i izgubi emocije umro je i prije svoje smrti.

Muhamed Softić je vrlo opasna osoba sa potpunim odsustvom ljudske emocije, on je ustvari tempirana bomba, ali nije jedini… Ubrzavanje vozila dok je drugo vozilo u fazi preticanja i ne pružanje prve pomoći učesnicima saobraćajne nesreće, jedni su od najtežih saobraćajnih prekršaja. Policija je uhapsila Muhameda Softića iz Tešnja zbog ne pružanja prve pomoći, ali vjerujem da to porodici Pudar ne znači ništa. Milenko je iz Banjaluke otišao u Hercegovinu, tamo gdje je posla bilo najviše, ali i opasnosti. Tamo je proveo posljednje godine svog života i skončao je onako kako je i živio, tiho – otkriva nam autor, te dodaje:

Milenko Pudar je u svojoj karijeri očistio od mina hiljade hektara zemljišta koje je kao obradivo vraćeno mnogim porodicama. Godine svog života proveo je u šumama otkopavajići mine i moleći Boga da i taj dan prođe mirno i da tišinu dana ne prekine sablasna eksplozija, a već jednom je svjedočio pogibiji kolege na terenu. U svojoj karijeri spasio je hiljade života, a mi juče nismo uspjeli jedan jedini, njegov. Naše društvo se nalazi u okovima poremećenog sistema vrijednosti, al’ možemo mi i dublje. Nije Milenko juče nastradao, on će kroz svoja djela nastaviti da živi, nastradali smo mi – napisao je na Facebooku Dean Savičić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,