Subota, 2. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Šteta 800.000 KM: Ovako izgleda unutrašnjost zapaljene džamije “Husejnija” u Gradačcu

Preuzmite sliku

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona predložilo je određivanje pritvora za Adnana Subašića (35) iz Gradačca zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo paljevina.

“Subašić je osumnjičen da je 19. novembra 2023. godine oko 12,30 sati koristeći benzin i upaljač, svjestan da će zapaliti zgradu u javnoj upotrebi, izazvao požar u džamiji ‘Husejnija’ u Gradačcu, koja je proglašena nacionalnim spomenikom 2004. godine i koja je pod zaštitom UNESCO-a, pri čemu je uništen veći dio unutrašnjosti objekta i prouzrokovana materijalna šteta u iznosu od najmanje 800.000 KM” – navodi glasnogovornik Kantonalnog tužilaštva TK Admir Arnautović.

Uviđaj na mjestu događaja su pod nadzorom dežurnog tužioca obavili istražitelji Sektora kriminalističke policije MUP-a TK i vještak protivpožarne zaštite. Po naredbi tužioca vještačenje nastale štete je obavio vještak arhitektonske struke.

Osumnjičeni je lišen slobode istog dana u večernjim satima, obavljena je kriminalistička obrada i uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu je predat u nadležnost Tužilaštva.

Istražne radnje u ovom predmetu su u toku.

Kako nakon požara izgleda unutrašnjost zapaljene džamije “Husejnija” u Gradačcu možete pogledati u video prilogu koji je objavio Radio Gradačac.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje