Srijeda, 23. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Stari most u zlatnoj boji kao znak podrške djeci oboljeloj od raka

Preuzmite sliku

Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” započelo je obilježavanje Zlatnog septembra – mjeseca podizanja svijesti o dječijem raku.

Kampanju će činiti aktivnosti tokom ovog mjeseca pod sloganom “Budi zlatan“, a sve je simbolično započelo osvjetljenjem važnih građevina u bh. gradovima koji će se posjetiti i “pozlatiti” u znak podrške djeci liječenoj od opake bolesti. U Mostaru je ovim povodom večeras osvijetljen Stari most.

Iz Udruženja poručuju da je borba kroz koju prolaze mališani i njihove porodice, mukotrpna, teška i duga, kao i da su nerijetko nakon izlječenja prisutne posljedice s kojima se moraju nositi.

Volonter Benjamin Špago član je grupe koja pomaže Udruženju “Srce za djecu oboljelu od raka”. I sam, ne tako davno, uspio pobijediti leukemiju i potpuno ozdraviti.

“Ovogodišnji simbol borbe protiv raka je zlatna vrpca, koju ćemo imati u svim većim bh. gradovima. Važno je da se govori o raku te da se shvati da ta borba nije bauk. Mladi svojim primjerima moraju motivisati djecu u ovoj borbi, a djeca moraju naučiti da je to bolest koju je moguće pobijediti i da života ima i nakon raka. Oboljeli od karcinoma nakon izliječenja se mogu školovati i potpuno normalno živjeti. Moja borba je trajala ukupno 25 mjeseci, od kojih je prvih sedam bilo bolničko, a kasnijih 18 – kućno liječenje. Borba, u stvari, i danas traje”, rekao je Špago.

Do kraja mjeseca u planu su brojne aktivnosti s ciljem podizanja svijesti društva uz poruku da postoje različiti životi ispunjeni poteškoćama nakon raka, kako kod djece koja se uspješno izliječe, tako i kod porodica koja gube bitke.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje