Petak, 14. Avgusta 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Spor oko naziva jezika u đačkim knjižicama u RS: Roditelji djece iz Srebrenice izabrali advokatski tim koji će ih zastupati

Nakon sastanka koji je danas održan u skupštinskoj sali u Srebrenici roditelji bošnjačke djece iz Srebrenice i okolnih opština povodom problema oko naziva jezika koji je upisan u đačke knjižice izabrali su advokatski tim koji će ih zastupati, javlja Anadolu Agency (AA).

Tema razgovora na sastanku su bili pravni procesi koje će preduzeti advokati roditelja i način djelovanja u narednom periodu.

Izabrali smo pravni tim koji će nas zastupati. Taj tim će činiti advokati Nedim Ademović i Duško Tomić i još jedan advokat kojeg će oni odabrati. Ovom prilikom želim posebno istaći da će naša pravna borba biti usmjerena protiv direktora škola koji su direktni izvršioci političkih odluka Milorada Dodika“, rekao je Nedim Čivić, koordinator roditelja bošnjačke djece za cijelu Republiku Srpsku.

Čivić je pozvao vlasti u Republici Srpskoj da prestanu s diskriminacijom bošnjačke djece i pozvao sve one čija su prava ugrožena da se bore za ista.

Ova naša borba za bosanski jezik je borba i za srpski i hrvatski jezik. U Ustavu ove zemlje ne stoje ni srpski jezik, a ni hrvatski. Ukoliko nama neko pokuša nametnuti ime našeg jezika onda ćemo posegnuti za radikalnijim mjerama“, upozorava Čivić.

Duško Tomić, jedan od pravnih zastupnika roditelja bošnjačke djece, rekao je da se u narednom periodu mogu očekivati tužbe protiv svih direktora škola u kojima u đačke knjižice nije upisan bosanski jezik.

Za sada je sigurno da su u cijelom ovom slučaju nadležni osnovni sudovi u Srebrenici, Zvorniku, Vlasenici, Bijeljini i Doboju i sigurno ćemo ići sa tužbama za diskriminaciju protiv direktora. Voljeli bi da se ova situacija riješi i da ne idemo na sud, ali ako do dogovora ne dođe onda ćemo ići sa tužbama i pravdu ćemo tražiti i na sudu Republike Srpske. Ako ni u tome ne uspijemo, onda i pred Ustavnim sudom ili Međunarodnim sudom u Strasbourgu“, zaključio je Tomić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje