Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

SNSD blokira Vijeće ministara zbog Ustavnog suda

Preuzmite sliku

Bez definisanja Zakona o Ustavnom sudu BIH, nijedan zakon neće biti razmatran u Vijeću ministara BiH, napisao je Staša Košarac, ministar vanjske trgovine koji je tražio povlačenje Zakona o sudovima sa dnevnog reda sukladno stavu institucija RS . Nije želio pred kameru, iz njegovog kabineta novinarima je rečeno da je sve kazao u jučerašnjoj izjavi.

Ni HDZ-ovom ministru nije jasno zbog čega nije usvojen zakon.

No upravo je Košarac ranije podigao ruku i za dogovor u Vijeću ministara po kojem zakon o sudovima ide prvi. Kroz radne grupe otvoriće se pitanje Ustavnog suda a što je precizirano i dogovorom vladajuće većine na državnom nivou ili kako je danas potvrdio i ministar pravde BiH, Davor Bunoza.

“Zaključkom Vijeća ministara BiH od 25. jula predviđeno da se do kraja osmog mjeseca usaglasimo zakon o sudovima i sukobu interesa, a u devetom i desetom mjesecu krenemo raspravljati i o Ustavnom sudu. Ja kad kažem o Ustavbom sudu mislim na reformu, provođenju odluka Ustavnog suda i reguliranje pitanja stranih sudaca. Ja nikad nisam rekao sa njima ili bez njih. Narednog tjedna biće održan i prvi sastanak sa proširenom radnom skupinom u kojoj su stručnjaci ustavnog prava i vidjećemo što struka kaže”, rekao je Bunoza.

Ili konkretnije, ni ministru koji dolazi iz HDZ-a nije jasno zašto je ponovno skinut zakon o sudovima s dnevnog reda.

“Nije ni meni jasno zašto danas nismo usvojili zakon koji bi trebao biti malo izmjenjen, a to su zapravo tehničke stvari”, dodao je.

Na šta su se odnosile tehničke stvari

A tehničke stvari su se odnosile na lokaciju drugostepenog suda BiH, njegove nadležnosti. Stav Venecijanske komisije je da bi sud trebao biti smješten u Istočnom Sarajevu kako bi bio što bliže zatvoru u Vojkovićima, iz RS traže da to bude Banja Luka. Nacrtom zakona predviđeno je da Sud BiH može procesuirati krivična djela samo ako su počinjena u oba entiteta ili u jednom entitetu i Distriktu Brčko, no na tome se radi.

“Nama je jako važna priča o nadležnosti, da se ne spusti ispod nivoa na kojem je trenutno. Dobili smo iskorake. A ova druga politička priča, ako ostanu na ovom stavu .. to je nova okolnost. MI smo se složili o radnim grupama, ali ko kaže da smo se složili o sadržaju”, komentira Elmedin Konaković.

Novi zakoni očito će pričekati nove političke dogovore, slaže se Edin Forto, ministar prometa i lider Naše stranke. Naredeni sastanak vladajuće koalicije zakazan je za 25 .septembar u Mostaru.

Vijeće ministara danas je ipak usvojilo nekoliko odluka uz ostale i odobravanju novca za nabavke 100 putničkih automobila te dva kombija za Obavještajno-sigurnosnu agencije Bosne i Hercegovine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje