Četvrtak, 26. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Službenici MUP-a RS muškarcima na Trebeviću pisali kaznu zbog obavljanja namaza: “Ovdje je to zabranjeno”

Preuzmite sliku

Bajro Čavčić i Semir Vatrić, zajedno sa više od dvadeset mališana, jučer su doživjeli veoma neugodnu situaciju na Trebeviću.

Kako je na svom Facebook profilu objavio Čavčić, on se sa svojim prijateljem Semirom Vatrićem i većim brojem djece, uputio na dnevni izlet na Trebeviću.

Kako kaže, u 12 sati na javnoj površini su obavili podne namaz, vodeći računa o tome da nikome ne smetaju. Nakon što su krenuli kući, zaustavila su ih dva policijska službenika pripadnika PS Stari Istočni Grad.

– Policijski službenici su izdvojili mene i mog prijatelja Semira Vatrića profesora teologije. Pitali smo zašto nas legitimišete, na šta smo dobili veoma iznenađujući i bezobrazan odgovor: “Nepristojno ponašanje – Obavljanje namaza” kao što stoji i u prekršajnom nalogu koji ćemo prikazati. Jedan od policijskih službenika je rekao da je to na njihovoj teritoriji zabranjeno. U toku razgovora smo im saopštili da to nema osnovu i uporište u zakonu i da je to narušavanje naših osnovnih ljudskih prava. Nakon čega su vidno zbunjeni kontaktirali komandira i obavjestili nas da im je komandir naredio da nam napišu prekršajne naloge, rekao je Čavčić.

Ističe da su službenici pozvali svog komandira koji im je naredio da napišu prekršajne naloge.

 • – Mi smo 2 sata nakon toga razgovarali i ubjeđivali policajce kako njihov postupak nije u skladu sa zakonom i da mogu snositi posljedice zbog čega su u više navrata kontaktirali komandira i prenosili nam povratne informacije i naredbu od komandira koji je insistirao na pisanju prekršajnog naloga. Policijski službenici koji su nas legitimisali su bili korektni prema nama i iz navedene situacije se moglo zaključiti da im je neprijatno, ističe on.

  Kada su Čavčiću napisali prekršajni nalog u iznosu od 100 KM, red je došao na Semira Vatrića, koji je zahtijevao da se sa komadirom PS Istočni Stari Grad, stanično odjeljenje Trebević, čuje lično.

  – Nakon što su se čuli, prilikom kontakta, Semir mu je jasno objasnio da na ovaj način uznemirava i narušava građanska, vjerska, ljudska, demokratska i moralna prava i zaprijetio je da će biti tužen, nakon čega se on vidno uznemirio i prebacio odgovornost na svoje starješine, kaže Čavčić.

  Ipak, u jednom trenutku, službenici su dobili poziv i naredbu da ne pišu prekršajne naloge.

  – Nakon toga je prestao razgovor i pored toga su htjeli da napišu prekršajni nalog. I kada su htjeli da ga napišu, dobijaju poziv i naredbu da to ne rade. Nakon što su se našli u neugodnoj situaciji, pokušali su se izvući na perfidan način tj. tražili su od mene da im vratim prekršajni nalog što sam ja odbio, rekao je Čavčić.

  Čavčić kaže kako je nakon nekoliko sati komandir Željko Ivetić lično došao i molio ga da vrati prekršajni nalog, što on nije želio uraditi.

  – Nakon 4-5 sati uznemiravanja tražili smo da nas konačno puste da idemo kući. Komandir PS Istočni Stari Grad stanično odjeljenje policije Trebević Ivetić Željko je došao lično i molio me da mu vratim nalog da ga stornira, na što ja naravno nisam pristao. Napomenuo bih da su se naša mala djeca od 6 god pa naviše za koje smo bili odgovorni, sve vrijeme smrzavala i onako jadna čekala da se mi vratimo. Zamislite samo kada se jedno dijete od 6 godina trese od zime i gladi. Zbog njihovog bespotrebnog zadržavanja, bili smo prisiljeni da se vratimo pješke jer je žičara bila zatvorena, ističe on.

  Nalog, kako kaže, nije vratio čisto iz upozorenja sa ostale građane koji bi se sutra mogli naći na ovom mjestu.

  – Nisam htio da vratim nalog ne iz ličnih razloga, nego čisto da upozorim sve one koji budu dolazili na ovo mjesto šta ih može zadesiti i ukazati na devijacije policijske stanice Trebević. U prekršajnom nalogu stoji: “Nepristojno ponašanje (Obavljanje namaza)”, zaključio je Čavčić.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje