Subota, 8. Maja 2021.
Tuzlanski.ba logo

Slučaj Memić: Policajac Barić predat Tužilaštvu BiH

Preuzmite sliku

Josip Barić, pripadnik Jedinice za saobraćajne istrage MUP-a Kantona Sarajevo kojeg su jučer uhapsili pripadnici SIPA-e u Sarajevu predat je u nadležnost Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Nakon što ga ispita postupajući tužilac Ćazim Hasanspahić u okviru istrage za organizirani kriminal u slučaju Dženan Memić odlučit će o daljim mjerama, odnosno da li će zatražiti određivanje pritvora.

Barić se tereti za organizovani kriminal u vezi sa protivpravnim posredovanjem i pomoći počiniocu nakon krivičnog djela. U pretresu kuće od Barića je oduzet mobitel, laptop, računarska jedinica.

Još uvijek do kraja nije razjašnjena uloga policajca Barića u slučaju Memić. Poznato je da je on sačinio dvije različite zabilješke o ispitivanju Alise Mutap, a ispostavit će se da je ona i dala različite izjave.

Tužilaštvo KS 2016. godine vodilo je istragu protiv nekoliko policajaca među kojima je i Barić ali osim težih disciplinskih prekršaja u postupanju Tužilaštvo nije utvrdilo krivično djelo i dalju istragu nisu ni provodili.

Policajac Barić je u noći 8. na 9. februar 2016. godine imao zadatak da izuzme i odjeću Dženana Memića i Alise Mutap, a među odjećom nije bilo Alisine majice niti je ona ikada vještačena.

Od februara 2021. godine u pritvoru su Hasan Dupovac, tadašnji šef saobraćajnih istraga MUP KS i Zijad Mutap, otac Alise Mutap koji se sumnjiče za organizirani krimina u vezi sa krivičnim djelom pomoć učinitelju nakon krivičnog djela i protizakonito posredovanje.

Nakon jučerašnjeg hapšenja policajca Barića, otac stradalog mladića Muriz Memić kao i advokat Ifet Feraget kazali su za Patriju kako očekuje i dalje aktivnosti i hapšenja drugih prijavljenih osoba, piše Patria.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,