Srijeda, 29. Maja 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sindikat SIPA-e uputio otvoreno pismo Dodiku

Preuzmite sliku

Sindikat SIPA-e uputio je još jedno pismo adresirano za predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Edin Kahrimanović, predsjednik Sindikada SIPA-e je u pismu pozvao da se zaustavi diskriminacija u vidu penzionisanja pripadnika SIPA-e, poredeći uvjete koje imaju pripadnici MUP-a RS.

“Poštovani predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, gospodine Dodik, obzirom da se ni Vi ni članovi Predsjedništva gospoda Džaferović i Komšić niste oglasili na dopis Saveza sindikata policijskih organa niti na proteste policijskih Sindikata SIPA, GP BiH I DKPT koji su održani 17.03.2021. godine a kojom prilikom je javnost upoznata o nezadovoljstvu, opremljenosti i problemima u policijskim organima odlučili smo da Vam se obratimo ovim otvorenim pismom“, stoji u pismu u kojem se dalje navodi:

“Naime, nakon Vašeg obraćanja putem RTRS dana 09.04.2021. godine u emisiji Aktualno, kada ste izjavili da ćete sagledati mogućnost povećanja plata u zdravstvu i policiji u Republici Srpskoj želimo pozdraviti i podržati takva Vaša nastojanja obzirom da su policijski službenici nakon zdravstvenih radnika najugroženiji prisutnom pandemijom, međutim moramo i da Vas pitamo zbog čega na isti način ne podržite i policijske službenike na državnom nivou i dopustite minimalnu korekciju osnovice za 4,5%. Želimo Vas napomenuti da u policijskim organima na nivou države rade policijski službenici iz oba entiteta, uzdržavaju porodice koje žive u oba entiteta a čija plata je konstantna od 2012. godine, a prije toga je dva puta smanjena.

Također, moramo Vas otvoreno pitati zbog čega ne založite i otklonite diskriminaciju prilikom penzionisanja policijskih službenika koji rade na državnom nivou a imaju prebivalište u Republici Srpskoj i uplaćuju doprinose u Republički Fond PIO, dok pri tome odlaze u penziju pod različitim uvjetima u odnosu na policijske službenike MUP-a RS pa i u odnosu na svoje kolege koji imaju prebivalište na području Federacije Bosne i Hercegovine, a rade na istim poslovima i u istim policijskim organima”, stoji u pismu koje je potpisao Edin Kahrimanović, predsjednik Sindikada SIPA-e.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,