Četvrtak, 7. Decembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

SDP: Žene ne smiju biti žrtve samo zato jer su žene, tretirati femicid kao posebno krivično djelo

Preuzmite sliku

Klub zastupnika SDP BiH uputio je u proceduru Rezoluciju o sprječavanju svih oblika nasilja nad ženama i uznemiravanja žena u Bosni i Hecegovini.

U Rezoluciji se, između ostalog, traži dosljedna primjena Ustava i zakona Bosne i Hercegovine, kao i međunarodnih deklaracija i konvencija, kao i izmjena Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojom bi se definirao femicid kao posebno teško i opasno krivično djelo koje treba najoštrije sankcionirati.

Autor teksta Rezolucije, zastupnik u zastupničkom domu parlamntarne skupštine Bosne i Hercegovine, Jasmin Imamović je u vezi s tim izjavio:

“Svjedoci smo kontinuiranog nasilja pojedinih muškaraca nad ženama, koje ovih dana doživljava eskalaciju i poprima najsvirepije oblike, pa čak i femicid, koji u Bosni i Hercegovini još nije definiran kao posebno krivično djelo. Nasilje nad ženama se mora zaustaviti. Da bi društvo dobilo adekvatne mehanizme za sprječavanje sve brutalnijeg nasilja nad ženama, potrebno je izmijeniti Krivično zakonodavstvo i predvidjeti femicid kao posebno krivično djelo. Bosna i Hercegovina ne može dopustiti da žene budu žrtve samo zato što su žene i da za takve zločine počinioci ne budu osuđeni najstrožijom kaznom.”

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,