Nedjelja, 3. Jula 2022.
Tuzlanski.ba logo

SDP: Vlast mora subvencijama zaštititi građane od udara inflacije

Preuzmite sliku

Informacija Uprave za indirektno oporezivanje BiH da je u januaru ostvarila 30 posto veće prihode pokazuje da je inflatorni udar na stanovništvo gori nego što smo mogli i pretpostaviti.

Nažalost, Vlada FBiH se pokazala nesposobnom da uspostavi funkcionalne terminale i robne rezerve. Tim rezervama bi se moglo uticati na cijene energenata i osnovnih životnih namirnica. Umjesto toga, građani su prepušteni sami sebi.

Redovi pred javnim kuhinjama su jasan znak da vlast na svim nivoima mora prestati sa blokiranjem institucija i hitno donositi odluke kojim će ublažiti negativne socijalne efekte.

Rast budžeta svih nivoa zbog rasta cijena mora biti iskorišten i preusmjeren na socijalne programe konkretnim subvencijama, pomoći penzionerima, te jednokratnom pomoći nezaposlenim.

Dužni smo u vremenu krize zaštititi najugroženije među nama.

U zemljama okruženja vidimo da ozbiljne i odgovorne vlade već implementiraju konkretne mjere smanjivanjem PDV-a i akciza na energente, subvencioniranjem računa za struju i plin, te jednokratnom pomoći najugroženijim.

Od državnih, entitetskih i nižih nivoa vlasti očekujemo da konačno shvate da su galopirajućom inflacijom ugroženi najvitalniji interesi svih naroda i građana. Pomoć građanima nije stvar izbora, nego dužnosti vlasti koja je sukrivac za teško stanje u kojem se naši građani nalaze.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje