Srijeda, 6. Jula 2022.
Tuzlanski.ba logo

SDP BiH: Bh. blok predstavlja alternativu vladajućim snagama

Preuzmite sliku

Glavni odbor Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine usvojio je na današnjoj sjednici u Sarajevu dokument o okrupnjavanju Bosanskohercegovačkog bloka.

Na taj način je napravljen još jedan korak ka okupljanju lijevih i građanski orijentiranih političkih subjekata u BiH opredijeljenih suprotstavljanju rastućem nacionalizmu, antidržavnom djelovanju i općoj apatiji u društvu, kažu u SDP-u.

– Radi se o pojavi uzrokovanoj nesposobnošću i nezainteresovanošću vladajućih struktura za rješavanje stvarnih, egzistencijalnih problema građana Bosne i Hercegovine, čemu Bh. blok ima namjeru stati ukraj u nadolazećim izbornim ciklusima – saopćeno je iz SDP-a.

Pozdravljena je činjenica da je specijalni izaslanik za zapadni Balkan Matthew Palmer pred Senatom Sjedinjenih Američkih Država velikim dijelom iznio SDP-ove stavove o situaciji u državi, etnofeudalnim ambicijama nacionalističkih lidera i pohvalio građanske stranke.

Izraženo je uvjerenje da će SDP BiH, Naša stranka i drugi subjekti, koji će pristupiti Bh. bloku predstavljati stvarnu, snažnu alternativu vladajućim snagama.

SDP će, najavljeno je, nastaviti sa inicijativom za pravedniji izborni proces uvodeći moderne tehnologije na glasačka mjesta.

Poslana je poruka o nužnosti uspostave vlasti na državnom i federalnom nivou što se očekuje od stranaka koje su uspostavile koaliciju.

Glavni odbor SDP-a pružio je podršku radu Vladi Unsko-sanskog kantona, koja sama nosi teret migrantske krize u Bosni i Hercegovini te je najavljeno da će SDP putem svojih kadrova u Vladi USK i dalje u potpunosti davati podršku u borbi s ovim pitanjem.

Također, istaknuto je da Glavni odbor SDP-a, u skladu s preporukom Svjetske zdravstvene organizacije i Rezolucijom Evropskog parlamenta, podržava legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe, saopćeno je iz SDP-a BiH.

Pozdravili su pozitavan stav institucija i ministarstava na svim nivoima vlasti u BiH, te pozvali da se proces legalizacije kanabisa u medicinske svrhe ubrza, vodeći računa o oboljelim od najtežih bolesti u čijem liječenju, pored ostaloga, medikamenti na bazi kanabisa mogu biti od pomoći.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,