Nedjelja, 20. Januar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

SDP Banovići: Rezultat “pročišćavanja” u SDA je osnivanje nekoliko političkih stranaka

“Pročišćavanje” u SDA je završeno. Rezultat tog “pročišćavanja” je osnivanje nekoliko političkih stranaka, od kojih jedna i u Banovićima – privatna politička stranka.

Kada su u pitanju Banovići, “proces pročišćavanja” tekao je naporedo, a oni iz privatne političke stranke ništa nisu prepuštali slučaju, pa su se od onih drugih “pročišćavali” paketima higijenskih proizvoda. Od tako “čistih” očekivala se prava renesansa društvenog života naše lokalne zajednice, pa i šire.

Međutim, navedeno “pročišćavanje” se može svesti na onu narodnu: “Vuk dlaku mijenja, ćud nikad.” Možda bismo povjerovali u tu “čistoću” da u startu “čistači” sa obje strane nisu bili odlučni u namjeri da nastave slijediti politiku svoja dva rahmetli predsjednika. Gdje nas je ta politika dovela, najbolji primjer su Banovići, kojima je ta politika uništila sve prijeratne gigante. Dakle, odlučni su da nastave s tom politikom, samo pod različitim stranačkim zastavama, a ako “prigusti”, lahko će pod isti barjak. Možda bismo im povjerovali, ali ne možemo da se ne sjetimo posljednjeg Kongresa SDA u Sarajevu na kojem su zajedničkim snagama – silom svog čovjeka “ugurali” u vrh stranke, a najglasniji su bili upravo oni koji su se ovih dana “čistili” od istog.

Kako da im povjerujemo kad su nam priredili predstavu zvanu “pročišćavanje” kojom skreću pažnju sa stvarnih problema, i, dok mi posmatramo marionete na toj pozornici, oni rade na zbrinjavanju rodbine i odanih poslušnika? Razlika je samo u mehanizmu kojim raspolažu: privatna politicka stranka zapošljava u RMU bez konkursa, koristi Vladu TK za sprovođenje nepotizma, dok SDA one koji su joj ostali vjerni u TK šalje na “budžetske jasle” u Sarajevo. Možda bismo povjerovali u njihovu različitost, ali nisu nas ubijedili da je njihova “ljubav” “pukla” zbog neslaganja za dobrobit ovog napaćenog naroda, naprotiv: “ljubav” je ugašena kada se pojavila mogućnost da bi učenik mogao zamijeniti mentora.

Sjetimo se pisama koje su i jedni i drugi upućivali Centrali SDA u Sarajevo. Na jednom mjestu nikad više “prljavog veša”. Ta pisma su pisali baš oni koji su do jučer zajedničkim snagama napisano sprovodili u djelo, zapošljavajući svoju rodbinu i aktiviste, a nečiju djecu ostavljajući gladnima, pretvarajući ih u socijalne slučajeve, kojima će pred izbore dijeliti pakete, kupujući njihovo dostojanstvo. I tako…dok je naša pažnja usmjerena ka njihovoj predstavi, njihova djeca ne znaju gdje se nalazi biro za zapošljavanje, njihova djeca raspolažu budžetskim novcem, njihova djeca u školu dolaze skupocjenim autima, njihova djeca danas borave u jednom, sutra u drugom stanu, a za promjenu “skoknu” do vikendica/e, obilaze razne turističke destinacije…Gdje su naša djeca? Našoj djeci se raduje Angela Merkel. Naša djeca s pošteno završenim fakultetom (naši roditelji znaju kako su ih iškolovali) su prisiljena da čiste po inostranstvu. Našoj djeci je kamion i kuhinja, i dnevni boravak, i spavaća soba, a najveći udarac dožive kada se pojave na kućnom pragu, a njihova djeca bježe od njih jer ih ne prepoznaju.

Za taj udarac isključivi krivci su oni koji se danas “pročišćavaju” – i jedni, i drugi. Jedino pozitivno u ovoj negativnoj priči je da su, “čisteći” se, pali na nivo da na prste broje ljude na svojim skupovima, a nekada su to bile kolone. Gle čuda: na svojim skupovima pričaju ono na šta mi upozoravamo i borimo se protiv toga više od dvije decenije. Borimo se upravo protiv tih koji danas to pričaju. Kasnite, gospodo!

Politika SDP-a zasnovana na slobodi, jednakosti i solidarnosti u oktobru će zasjati punim sjajem. Vi, poštovani stanovnici ove mrtve Općine, zaslužujete život dostojan čovjeka, a ne život dostojan roba. Udružimo se, vratimo našoj Općini prijeratni sjaj. Ali, ne zaboravimo da između privatne političke stranke Banovići i SDA Banovići stavimo znak jednakosti, navodi se u saopćenju OO SDP BiH Banovići.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: