Utorak, 31. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

SDA: Vučić mora znati da se bez boljih odnosa BiH i Srbije ne mogu popravljati ni odnosi Bošnjaka i Srba

Preuzmite sliku

Dobri odnosi u cijeloj regiji su svakako neophodni, ali se oni moraju graditi prije svega između država, saopćeno je iz Stranke demokratske akcije (SDA), povodom čestih izjava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o potrebi dobrih odnosa “Srbije i Bošnjaka”, odnosno “Srba i Bošnjaka”.

– Svaki put, očigledno namjerno, Vučić iz formule o dobrim odnosima izostavlja Bosnu i Hercegovinu, što stavlja znak pitanja na dobronamjernost njegovih javno izrečenih stavova.

Dobri odnosi u cijeloj regiji su svakako neophodni, ali se oni moraju graditi prije svega između država. Kada se izgrade dobri međudržavni odnosi između Bosne i Hercegovine i Srbije, po automatizmu će se popravljati i odnosi između Srba i Bošnjaka kao naroda. I za jedno i za drugo potrebni su iskrenost i konkretna djela, a ne slanje dvosmislenih poruka – navodi se u saopćenju.

Dodaje se da upravo takvu poruku predsjednik Srbije šalje i kada povezuje Kosovo i bh. entitet Republika Srpska, tvrdeći da su “Bošnjaci priznali Kosovo, pa zašto se onda traži da on ne prizna RS”.

– Zna, naravno, Vučić da narodi ne priznaju države, već da se države međusobno priznaju, kao i što zna da se u međunarodno-pravnom smislu Kosovo i entitet RS nikako ne mogu povezivati.

Jedina poveznica između Kosova i entiteta RS jesu teški ratni zločini koje je srpska strana počinila na ovim područjima, pa bi Vućiću vjerovatno bilo mudrije da ovakva poređenja ubuduće izbjegava – navodi se u saopćenju SDA.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,