Srijeda, 29. Novembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

SDA: Trojka se predala Dodiku i Čoviću

Preuzmite sliku

Iz Stranke demokratske akcije su komentirali današnji izbor kadra NiP-a Kemala Ademovića u rukovodstvo Doma naroda BiH.

Ističu da je izbor Ademovića u rukovodstvo Doma naroda PSBiH napravljen mimo volje Kluba Bošnjaka i isključivo glasovima delegata iz reda srpskog i hrvatskog naroda čime se ostvaruje tvrdnja Milorada Dodika da će “Srbi i Hrvati odlučivati ko će od muslimana biti u vlasti”.

Ističu kako je na jednak način kao što je to bio slučaj tokom izbora rukovodstva Predstavničkog doma, u čije rukovodstvo je glasovima Trojke izabran Marinko Čavara iz HDZ-a i u Domu naroda BiH podržan Nikola Špirić iz SNSD-a, iako su obojica na američkoj crnoj listi.

“Začuđujuće da na ove izbore nema reakcije međunarodnih zvaničnika na čiju se podršku Trojka sve vrijeme poziva. Još je pogubnija činjenica da je samokandidiranjem i izborom Ademovića, Trojka prihvatila princip da će državom vladati Srbi, Hrvati i poneki ‘musliman’ po izboru SNSD-a i HDZ-a”, ističu iz SDA.

Smatraju da se sličan pličan nastoji primijeniti i u Federaciji BiH, gdje se do istog rezultata nastoji doći “medijskim spinovima, zagovaranjem pravnog i političkog nasilja, te zazivanjem intervencije OHR-a, od kojeg traže da gubitnike izbora dovede na vlast”.

“Na takav način se želi blokirati i zaobići primjena demokratskih principa i Ustava, koji jasno propisuje proceduru za imenovanje Vlade Federacije Bosne i Hercegovine”, poručili su iz SDA.

Podsjećaju da saglasnost za imenovanje Vlade FBiH moraju dati predsjednik i oba potprepredsjednika Federacije.

“Također podsjećamo da je Refik Lendo u rukovodstvo Federacije izabran u Klubu Bošnjaka, gdje SDA i DF imaju ubjedljivu većinu te da se bez te dvije stranke, koje imaju oko 400.000 glasova, ne može formirati vlast. Zbog toga Trojku i HDZ pozivamo da se konačno uozbilje”, poruka je SDA.

Zaključili su kako je vrijeme da se u rukovodstvu Federacije i na stranačkom nivou što prije počne sa sa pregovorima za formiranje vlasti u skladu sa Ustavom i propisanim procedurama, ali i izbornim rezultatima.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,