Utorak, 5. Jula 2022.
Tuzlanski.ba logo

SDA razočarana odlukom EU o neuvođenju sankcija rukovodiocima RS-a: To je podsticanje na nastavak provođenja secesije

Preuzmite sliku

Stranka demokratske akcije (SDA) oglasila se saopćenjem za javnost povodom internog dokumenta Evropske unije koji govori o uvođenju sankcija za političko rukovodstvo Republike Srpske.

Probosanski blok, kao i dio domaće javnosti, razočaran je porukom kako će EU sankcije razmatrati tek u slučaju ako Dodikovi zakoni i zaključci iz NSRS-a “zažive” u praksi.

Iz SDA navode kako takav prijedlog Evropske službe za vanjske poslove (EEAS) ohrabruje snage koje destabiliziraju Bosnu i Hercegovinu.

Saopćenje SDA ovim putem prenosimo u cijelosti:

– Prijedlog Evropske službe za vanjsko djelovanje da Vijeće Evropske unije razmatra sankcije tek ako jednostrano preuzimanje nadležnosti sa države Bosne i Hercegovine na entitet RS postane operativno ohrabruje destabilizirajuće snage. 

Takav prijedlog samo daje prostor vlastima entiteta RS da nastave sa realizacijom antidejtonskih aktivnosti koje Bosnu i Hercegovinu vode u anarhiju i predstavljaju uvod u pokušaj secesije.

Sve postupke koji su u suprotnosti sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, Ustavom Bosne i Hercegovine i važećim državnim zakonima neophodno je odmah zaustaviti kako ne bi došlo do eskalacije krize i narušavanja mira i stabilnosti. Evropska unija kao svjedok Dejtonskog mirovnog sporazuma ima obavezu da iskoristi sve raspoložive mehanizme kojim će spriječiti kršenje Sporazuma. 

Pozivamo Vijeće Evropske unije da u skladu sa tom obavezom i u okviru postojećih instrumenata već na narednoj sjednici donese odluku o sankcionisanju odgovornih za napad na ustavnopravni poredak Bosne i Hercegovine.

Također pozivamo sve članice Evropske unije pojedinačno da se pridruže SAD-u u sankcionisanju onih koji ugrožavaju ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine, te da na taj način zaustave antidejtonske aktivnosti vlasti entiteta RS, saopćeno je iz SDA.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , , ,