Ponedjeljak, 26. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

SDA o promociji filma “Heroji Halijarda”: Vlast pokušava učiniti Sarajevo ‘centrom ničega’

Preuzmite sliku

“Promocijom srbijanskog filma Radoša Bajića “Heroji Halijarda”, koji veliča četnički pokret Draže Mihailovića, narušen je ugled najvažnijeg regionalnog i evropski cijenjenog Sarajevo film festivala.”

Ugledna platforma za promociju bh. filma, nastala kao simbol kulturnog otpora opsadi Sarajeva i agresiji na Bosnu i Hercegovinu, nije smjela poslužiti revizionističkoj propagandi iz Beograda”, naveli su iz KO SDA Sarajevo.

Ističu da je “Vlada Kantona Sarajevo pokrovitelj Sarajevo Film Festivala i prije svih bi morali utvrditi odgovornost organizatora, poduzeti odgovarajuću reakciju i umiriti javnost”.

I za ovo su okrivili vladajuće stranke.

“Vlast koja organizuje odvratne performanse u kojima goli muškarac uznemirava građanke, koja u Historijskom muzeju promovira srbijansku šund muziku, ignoriše obilježavanje 02. maja, a branioce Sarajeva naziva seljacima, nema kredibilitet da bilo kome drži lekcije. Važno je prisjetiti se nedavne izjave gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića kako “ne može dozvoliti da Sarajevo ima bolji festival od Beograda”. Jasno je da međusobne optužbe i politička prepucavanja unutar vladajuće Trojke, nisu nikakva prepreka Vučićevom režimu da pokuša ozbiljno narušiti reputaciju SFF-a, a grad Sarajevo, po predskazanju Edina Forte, pokuša učiniti “centrom ničega””, kazali su iz SDA Sarajevo.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,