Subota, 30. Septembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Sastanak Trojke, HDZ-a i SNSD-a: Zakon o sudovima je teška tema, oko nje lomimo koplja

Preuzmite sliku

Lideri stranaka koalicionih partnera koji čine vlast na državnom nivou u Bosni i Hercegovini sastali su se danas u Sarajevu kako bi razgovarali o aktuelnim pitanjima u smislu usvajanja važnih zakona koji su potrebni za napredak BiH na putu ka Evropskoj uniji.

Sastanku su prisustvovali predsjednici Socijaldemokratske partije (SDP), Naroda i Pravde (NiP), Naše stranke (NS), Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Saveza nezavisnih socijaldemokrata Nermin Nikšić, Elmedin Kokanović, Edin Forto, Dragan Čović i Milorad Dodik.

Nikšić je nakon sastanka novinarima kazao da se sastanak protekao bez problema iako postoji dosta stvari na koje koalicioni partneri različito gledaju, ali to smatraju prednošću i otvoreno iznose stavovi kako bi se došlo do određenih rješenja.

“Kada se tako radi ima pomaka, usvojeno je pet zakona u državnom parlamentu. Nije vrijeme za euforiju nego je ovo korak ka uspostavljanju funakcionalne vlasti na nivou BiH da se ostave po strani neke stvari i da se dogovaramo oko čega možemo u interesu građana BiH”, dodao je.

Naveo je da je zajedničko opredjeljenje da je budućnost BiH u Evropskoj uniji zbog čega je najavio da će se u narednom periodu raditi na ispunjavanju tih uvjeta, a najavio je da će za 15 dana biti organiziran novi sastanak o ostalim zakonskim rješenja koje treba usvojiti.

Osvrnuo se na najavljeni dnevni red sjednice Vijeća ministara BiH na kojoj bi se sutra trebao razmatrati Nacrt zakona o sudovima. Taj zakon ranije nije dobio podršku na Vijeću ministara BiH zbog, kazao je tada rekao Konaković, određenih nesuglasica oko vjerskih pitanja.

“Zakon o sudovima je jedna teška tema. Oko nje lomimo koplja, pitanja nadležnosti sudova, pitanja sjedišta sudova, pitanja vjerskih prava unutar tih zakona. Dakle, nešto je oko čega zaista vodimo ozbiljnu polemiku i pokušavamo naći kompromis”, kazao je Nikšić.

Lideri su posljednji susret imali u Istočnom Sarajevu 22. augusta kada je dogovoreno usvajanje zakona koji su dio prioriteta iz Mišljenja koje je Evropska komisija stavila pred BiH dodjeljujući joj kandidatski status za članstvo prošle godine.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje