Ponedjeljak, 14. Oktobar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Šarović: Neophodna strategija za zadržavanje mladih u Bosni i Hercegovini

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović učestvovao je danas, u okviru 21. Euroazijskog ekonomskog samita u Istanbulu, na konferenciji posvećenoj budućnosti mladih, na kojoj je, između ostalih, učestvovao i Vaseljenski patrijarh Vartolomej.

U svom govoru ministar se osvrnuo na položaj mladih ljudi u Bosni i Hercegovini, ističući da nedostatak institucionalne strateške podrške i pristupa problemima mladih traje u kontinuitetu.

– Stavljanje u fokus njihovih problema institucije BiH na svim nivoima trebaju započeti prije svega sveobuhvatnom strategijom za zadržavanje mladih u zemlji, tako što bi bile otvorene perspektive za njihovo zapošljavanje. To podrazumijeva povećanje privredne aktivnosti i otvaranje novih radnih mjesta koja se ne mogu očekivati bez privlačenja novih i značajnijih investicija u Bosnu i Hercegovinu – rekao je Šarović.

Posebno je naglasio da se 22 godine od Dejtonskog mirovnog sporazuma Bosna i Hercegovina još uvijek suočava sa ekonomskim, društvenim i političkim izazovima koji su u velikoj mjeri povezani sa poteškoćom države da nađe zajednički nazivnik za politički i ekonomski razvoj zemlje.

Dvodnevni skup aktuelnih i bivših najviših zvaničnika država i vlada Turske, zemalja Evropske unije, zapadnog Balkana, Bliskog istoka, Kavkaza, centralne Azije i Dalekog istoka, kao i vodećih privrednika sa tih područja, posvećen je nekim od najvećih izazova današnjice, a tiču se utjecaja novih tehnologija i politika na ekonomski razvoj.

Samitu u organizaciji “Marmara grupe” prisustvuju član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i turski premijer Binali Yildirim, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,