Srijeda, 29. Novembra 2023.
Tuzlanski.ba logo

Sarajevski Romeo i Julija: Sjećanje na Boška i Admiru

Preuzmite sliku

Na današnji dan prije 30 godina, snajperski hici ugasili život dvoje mladih, zaljubljenih ljudi, Boška i Admire.

Postali su simbol rata u Bosni i Hercegovini, a njihova priča potresla je cijeli svijet, podsjećajući na zajedništvo, koje, veoma često zaboravljamo.

Ovi 25-godišnjaci, 18. maja 1993. godine, u pokušaju da pobjegnu od zla koje je zadesilo njihovu zemlju, stradali su na sarajevskom Vrbanja mostu.

 • Slika mrtvih tijela mladog para, kako zagrljeni leže na sarajevskom mostu, obišla je svijet.

  Boško i Admira, Srbin i Bošnjakinja, ubijeni su snajperskim hicima 1993. godine, u trenutku kada su pokušali napustiti Sarajevo, da bi mogli ostvariti planove o zajedničkom životu. Nakon što su im zaraćene strane dozvolile da prođu liniju razgraničenja, preko Vrbanja mosta, tada, Ničije zemlje, prvo je pogođen Boško, a zatim i Admira. Dopuzala je do njega i nekoliko minuta kasnije, u njegovom zagrljaju i izdahnula.

 • Ovaj zaljubljeni mladi par ležao je sedam dan na mostu koji je grad dijelio na dva dijela, a ta slika obišla je čitav svijet, zahvaljujući američkom reporteru Kurtu Šorku, koji je prenio priču o njihovoj ljubavi.

  Tijela Boška i Admire izvukli su pripadnici vojske Republike Srpske, a suprotstavljene strane u sukobu međusobno su se optuživale za smrt mladog para.

  Tragična sudbina spriječila je dvoje mladih ljudi da zajedno prožive život. Od 1996. godine, u vječnosti, njihovi posmrtni ostaci počivaju zajedno, na gradskom groblju u Sarajevu, piše N1

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , ,