Nedjelja, 25. Februara 2024.
Tuzlanski.ba logo

Sarajevska policija apeluje na udruženja da ne doprinose kreiranju atmosfere straha

Preuzmite sliku

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo komentirali su javno upućene zahtjeve pojedinih udruženja u vezi sa obilježavanjem neustavnog Dana RS-a 9. januara.

Istakli su kako su se u javnom prostoru posljednjih nekoliko dana pojavile informacije koje su izazvale pažnju i određenu zabrinutost građana.

Naglasili su kako policijski službenici MUP-a Kantona Sarajevo u skladu sa svojim ovlaštenjima, kontinuirano rade u cilju zaštite lične i sigurnosti imovine građana.

“U odnosu na najavljene aktivnosti na području Istočnog Sarajeva na dan 9. januar, a povodom kojih su pojedina udruženja uputila javne zahtjeve prema Upravi policije MUP-a Kantona Sarajevo za ‘postavljanje kontrolnih punktova na međuentitetskoj liniji’, policijski komesar održao je stručni kolegij te je donijet zaključak da će policija poduzeti sve neophodne mjere i radnje zaštite kroz intenziviranje razmjene sigurnosno-interesantnih informacija sa svim policijskim agencijama u BiH i Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH, te pojačano prisustvo policijskih službenika na prostoru Kantona Sarajevo”, istakli su.

Iz sarajevske policije apeluju na predstavnike i članove pojedinih udruženja da sve svoje “eventualno planirane aktivnosti” usklade sa zakonskim propisima i da svojim javnim istupima ne doprinose kreiranju atmosfere straha i nesigurnosti kod građana i posjetilaca.

“Istovremeno, apelujemo i na druge organe i institucije u Bosni i Hercegovini da u okviru svojih nadležnosti i ovlaštenja štite ustavno-pravni poredak te istraže i procesuiraju sve pojedince koji svojim djelovanjem izazivaju i raspiruju nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju, razdor i netrpeljivost”, istakli su iz MUP-a KS.

Pozivaju građane da nadležnim policijskim upravama prijave svaki vid eventualnog kršenja zakona, ali i da se suzdrže od bilo kakve reakcije na eventualne provokacije koje imaju za cilj narušavanje javnog reda i mira.

“Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo su nedvosmisleno spremni i sposobni adekvatno odgovoriti svim sigurnosnim izazovima u okvirima svojih nadležnosti”, zaključili su.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje