Petak, 24. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Salkić: Budućnost uređenja BiH treba biti zasnovana na presudama sudova u Haagu

Preuzmite sliku

Potpredsjednik entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić smatra da budućnost Bosne i Hercegovine, njenog uređenja i funkcioniranja treba biti zasnovana na važećim presudama Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Haagu.

Reagujući na sve izraženije izjave pojedinih zvaničnika o prekrajanju granica i „mirnom razlazu“ Bosne i Hercegovine, Salkić je rekao da sve ono o čemu se priča i upozorava zadnjih desetak godina danas dolazi na naplatu Istakao je da danas kada separatistička politika službeno ili neslužbeno dobija pristalice u nekim zemljama Evropske unije problem čini sve većim, opasnijim i sve nas dodatno obavezuje da imamo progresivan stav na uređenju države na temeljima utvrđene istine od strane relevantnih međunarodnih sudova.

On je naglasio da na temeljima presuda Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Haagu treba eliminisati sve posljedice udruženih zločinačkih poduhvata i genocida radi budućih generacija, ne samo u Bosni i Hercegovini, nego u cijeloj Evropi i svijetu.

“Udruženi zločinački poduhvati i genocid ne smiju biti nagrađeni i to se mora jasno i glasno reći svima, te u skladu s tim poduzimati adekvatne korake na svim poljima djelovanja, ne samo od političkih predstavnika već i od građana, akademske zajednice.”,  kazao je Salkić.

Dodao je da zamjenom teza žrtve genocida, koje danas na ulicama ovog entiteta sreću ubice svojih roditelja, braće, sestara, rođaka, komšija i prijatelja se optužuju za prijetnju ratom, unitarizaciju i za šta sve ne. Sve ovo neodoljivo podsjeća na pripremu terena kakva je vladala krajem osamdesetih i početkom devedesetih nakon koje su uslijedili teški zločini i genocid. Sve ovo se dešava, smatra Salkić, zbog toga što država nije kaznila počinioce teških zločina, a nije jer neki nisu bili dostojni svog poziva i nisu radili svoj posao kako treba i danas ga ne rade radi svojih pozicija i truhlih kompromisa na štetu istine i pravde.

“Sve ono o čemu pričamo i upozoravamo zadnjih desetak godina dolazi, nažalost, na naplatu. Neki nisu razumjeli naše pozive i upozorenja, neki nisu željeli da razumiju, ali nije ni važno sada kada separatistička politika na koju smo upozoravali izbija u prvi plan.”

Zaključio je da odgovornim, principijelnim stavom zasnovanim na međunarodno utvrđenoj istini o dešavanjima u Bosni i Hercegovini i njihovim posljedicama možemo spriječiti separatističku politiku koja ozbiljno prijeti ugrožavanju mira u Bosni i Hercegovini i regionu, saopćeno je iz Kabineta potpredsjednika RS Ramiza Salkića.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,