Ponedjeljak, 20. Januara 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Salem Midžić: Bihać ovo nije zaslužio

Salem Midžić iz Crvenog krsta Bihać je jutros za N1 govorio o trenutnoj situaciji sa migrantskom krizom u USK te aktivnostima Crvenog krsta.

– Opslužujemo dva migrantska centra, svaki dan se sprema oko 2.000 obroka. U proteklom periodu Crveni križ Bihaća uslužuje migrante i van migrantskih centara. Uslovi u kojima žive migranti su van ljudskog dostojanstva. Crveni križ za sada ima tri fronta i to dodatno opterećava i organizaciju i ljude koji su uključeni u aktivnosti – kazao je Midžić.

Dodao je da zvanično postoje četiri centra, tri u Bihaću i jedan u Kladuši.

– Prema onome što radimo i vidimo na terenu, ispred “Bire” ima oko 700 migranata bez smještaja. Veliki broj migranata je također u Kladuši i Bihaću smješten po privatnim smještajima što otežava rad i brigu – kaže Midžić.

Dodao je još da je bilo pomoći od nekih organizacija, ali da Bihać kao grad nije zaslužio da “svi teret krize skidaju sa sebe”.

– U proteklom periodu smo imali pomoć od Crvenog polumjeseca iz Turske, italijanski Crveni križ, donacije iz SAD-a koja nam je obezbjedila dovoljne količine higijenskih artikala. Sve su to donacije koje su omogućile da napravimo dodatne zalihe planirajući šta će se desiti. Ispočetka su građani dali ogroman doprinos migrantskoj krizi i tako smo i izdržali taj period krize. Jako sam razočaran u državne institucije, u sve gradske i općinske uprave. Ovo grad Bihać nije zaslužio, svi teret migrantske krize skidaju sa sebe. (N1)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,