Nedjelja, 1. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ruski hirurzi educiraju doktore banjalučke bolnice

Preuzmite sliku

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Alen Šeranić razgovarao je danas sa hirurzima-onkolozima iz Onkološkog centra u St. Petersburgu, koji su u višednevnoj posjeti Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske.

Tokom boravka ruskih hirurga, u toj zdravstvenoj ustanovi izvodit će se laparoskopske operacije karcinoma debelog crijeva sa lokalnim ljekarima koji su već boravili na edukaciji u Rusiji, hirurški zahvati na dojci, hirurški zahvati u smislu otvorene hirurgije, te operacije tumora mekih tkiva i kostiju.

Ministar Šeranić je rekao da su, u okviru uspješne saradnje sa stručnjacima iz St. Petersburga, specijalisti iz UKC Banjaluka tokom ove godine u više navrata boravili u Onkocentru gdje su imali priliku za dodatno usavršavanje i razmjenu iskustava sa kolegama u Rusiji.

– Zahvaljujući ovoj međunarodnoj saradnji napravili smo značajne iskorake u osposobljavanju našeg kadra za najsloženije medicinske procedure – naglasio je Šeranić.

Medicinski eksperti iz oblasti onkološke hirurgije iz St. Petersburga, zajedno sa ljekarima najveće zdravstvene ustanove u manjem bh. entitetu, izveli su u septembru prošle godine prvi operativni zahvat u novim savremeno opremljenim operacionim salama novoizgrađenog Sjevernog krila Univerzitetsko kliničkog centra Republike Srpske. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje