Subota, 28. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Rudari u Banovićima iftarili u jami dubokoj 300 metara, pridružili im se Novalić, Gutić i Duraković

Preuzmite sliku

U jami Omazići koja pripada Rudniku mrkog uglja u Banovićima večeras je upriličen iftar za rudare, a pridružio im se i premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

Dvadeset i osme večeri mjeseca ramazana u jami Omazići na kompleksu širokog mehanizovanog čela upriličen je iftar za rudare koji su bili u drugoj smjeni. Tom prilikom posjetili su ih premijer Federacije BiH Fadil Novalić i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić.

“S obzirom da je mjesec ramazan iskoristili su priliku i zajedno sa više od 100 rudara iftarili 300 metara pod zemljom. Ovaj vid posjete rudarima na njihovim radilištima je znak podrške za nesebičan i požrtvovan rad ljudi koji svkodnevno održavaju stabilno funkcionisanje cijelog energetskog sistema Federacije BiH”, naveli su iz Rudnika mrkog uglja u Banovićima.

Večerašnjem iftaru prisustvovali su još i ministar privrede TK Edin Duraković, načelnik općine Banovići Bego Gutić te predstavnici uprave Rudnika mrkog uglja Banovići.

Metanska jama Omazići nalazi se na dubini od 300 metara, a u nju svakodnevno silaze banovićki rudari koji su raspoređeni u smjenama. Bez obzira na težinu posla koji obavljaju, određeni broj njih dosad je postio sve dane mjeseca ramazana.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje