Subota, 23. Oktobra 2021.
Tuzlanski.ba logo

‘RSD Sloboda’ Tuzla sutra građanima predstavlja ‘Kuću sporta’

Preuzmite sliku

Radničko sportsko društvo Sloboda sutra će građanima predstaviti ˝Kuću sporta˝.

U Kući sporta svi klubovi društva imaju svoje postavke koje će se moći dopunjavati. Također, svi klubovi dobili su svoj almanah, a pripremljena je i monografija u koju je utkan historijat svih klubova i sekcija.

 • Pored toga, ranije je završen i dokumentarni film posvećen stogodišnjici Radničkog sportskog društva Sloboda.

  Svečano otvaranje bit će upriličeno u sklopu obilježavanja 2. oktobra, Dana oslobođenja Tuzle kao prvog oslobođenog grada u Eropi u II svjetskom ratu.

  Ovim povodom danas je održana press konferencija na kojoj je predsjednik RSD Sloboda Tuzla Aid Berbić istakao kako je cjelokupan koncept ‘Kuće sporta‘ vezan za simbole i boje Slobode.

  ‘Svi koji posjete ovo mjesto jedinstveno u BiH će biti u prilici da pogledaju šta je sve to Grad Tuzla iznjedrio u proteklih 100. godina’ – kazao je Berbić i dodao kako će se postavka dopunjavati novim sadržajima u narednom periodu.

  Asja Redžić, pomoćnik gradonačelnika u Službi za kulturu, sport, mlade i socijalnu zaštitu Grada Tuzle je kazala kako Tuzla živi Slobodu.

  ‘RSD Sloboda je u proteklih 100 godina preživjelo četiri društveno-politička sistema, dva rata i agresiju koja se dogodila na Bosnu i Hercegovinu. Nevjerovatno je kada uzmete ovu monografiju da vidite koliko je vrhunskih sportista iznjedrilo samo sportsko društvo Sloboda. Neki od njih su i dali svoje živote u odbarani naše zemlje. Sloboda sinonim za Tuzlu i obrnuto’ – kazala je Redžić.

  Režiser filma Boris Balta uputio je zahvalnost svima koji su ustupili svoje lične materijela kako bi se izradio film dostojan obilježavanja stogodišnjice postojanja.

  ‘Nismo imali previše materijala posebno kada su u pitanju utakmice koje su se igrale u ranijem periodu. Ipak uspjeli smo da ekranizujemo priču o jednom gradu i jednoj ljubavi te određenim normativima koji su Slobodaši gajili u proteklih 100 godina. To su odanost Slobodi i jednom principu odnosno odanosti jednom zdravom načinu vođenja života’ kazao je Balta.

  Arhitekta Kuće sporta Mirza Čorbić je kazao kako je koncept koji je osmišljen orginalan iako je sam prostor bio dosta neuslovan.

  ‘Sve je namjenski osmišljeno kako sve bilo orginalno ali u isto vrijeme i da se uklapa u sadašnje moderno vrijeme. Tuzla je dobila prostor koji ostaje budućim generacijama’ – rekao Čorbić.

  U Kući sporta svih 13 klubova i Tamburaška sekcija RSD Sloboda imaju svoje postavke koje će se u narednom periodu dopunjavati novim sadržajima.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , ,