Srijeda, 16. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Rizik od povreda i oštećenja vida: Sa tržišta BiH povlače se i uništavaju igračke

Preuzmite sliku

Sa tržišta BiH povlače se i uništavaju igračke dvije vrste laserskih pištolja, te laserski pokazivač, jer predstavljaju rizik od povreda i oštećenja vida, a kupcima se preporučuje da proizvod vrate u prodavnicu gdje je kupljen.

 • Sa tržišta se povlači i uništava i industrijska zaštitna kaciga, jer predstavlja ozbiljan rizik po zdravlje korisnika, zato što ne pruža zaštitu od udara i povreda, objavila je Agencija za nadzor nad tržištem BiH.

   

  Laserski pištolji “Airsoft Gun P-779B” i “Air Sport Gun 729D“, te pokazivač “LD”, uvezeni iz Kine, predstavljaju rizik od povrede oka i oštećenja vida jer izmjerena srednja snaga laserskog snopa kod sve tri igračke nije u klasi koja je dopuštena u standardu BAS EN 60825-1:2016.

  Proizvod ne sadrži ni potrebna upozorenja i informacije za korisnike propisane u istom standardu.

  Industrijska zaštitna kaciga marke 1802216 PVC, bar kod 3870166801981, uvezena iz Kine, povlači se sa tržišta i uništava, jer nije usklađena sa naredbom o ličnoj zaštitnoj opremi i ne ispunjava sve zahtjeve prema standardu BAS EN 397 +A1:2013.

 • Kaciga je nedovoljno otporna na probijanje, traka za njeno pozicioniranje nedovoljno učvršćuje, a proizvod nije u potpunosti označen, te nedostaju obavezne informacije o bezbjednosnoj upotrebi, navedeno je u saopštenju.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

  Ključne riječi: , , , , ,