Petak, 27. Maja 2022.
Tuzlanski.ba logo

Referendum na pomolu: Usvojena inicijativa za pokretanje opoziva načelnika Lukavca Edina Delića

Preuzmite sliku

Nakon cjelodnevne rasprave vijećnici Općinskog vijeća Lukavac usvojili su inicijativu za pokretanje postupka opoziva načelnika Edina Delića.

Inicijativu je pokrenulo 16 vijećnika iz Stranke demokratske akcije i Stranke za BiH, a kao glavni razlog za ovakav korak navedena je loša saradnja sa načelnikom u vezi donošenja budžeta za 2017. godinu, piše Tuzlanski.ba.

“Svjedoci smo da je za 2017. godinu općinski načelnik proglasio budžet u iznosu oko 25 miliona KM, a tu ne bi bilo ništa sporno da je budžet realizovan u približno prihvatljivom iznosu. On je realizovan u iznosu od oko 52 posto što je, duboko smo ubjeđeni, najgore izvršenje budžeta u historiji BiH u jednoj lokalnoj zajednici”, rekao je Ermin Jusufović, predsjednik kluba Stranke demokratske akcije u Općinskom vijeću Lukavac.

Načelnika Delića ne brine inicijativa za opoziv.

“Sasvim je legitimno ga pokrenuti, ali zabrinjavajuće je da danas iz tačke u tačku imamo kršenje zakona. I pored toga što se skreće pažnja od strane pravnika i sekretara Općinskog vijeća Lukavac, vijećnici koji su se okupili smatraju da je za svaku odluku dovoljno da imaju 17 ruku”, izjavio je Delić.

On je pozvao građane da izađu na referendum koji će, kako je naveo zasigurno biti održan.

“Mogu garantovati da ću poštovati zakon i volju građana”, naglasio je općinski načelnik.

Inicijativu za pokretanje postupka opoziva načelnika Edina Delića podržalo je 18 vijećnika, devet je bilo protiv, a tri suzdržana.

U Socijaldemokratskoj partiji smatraju da ne postoje finansijske pretpostavke za sprovedbu opoziva.

“Potrebno je prvo da se usvoji budžet te u njemu predvide sredstva. Nakon toga se eventualno može donijeti odluka o opozivu načelnika”, naglasio je Adem Mahovkić, predsjednik Kluba Socijaldemokratske partije u Općinskom vijeću Lukavac. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,