Nedjelja, 5. Decembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ramiz Salkić uputio pismo visokom predstavniku Christianu Schmidtu

Preuzmite sliku

Ramiz Salkić, potpredsjednik entiteta Republika Srpska, uputio je pismo visokom predstavniku Christianu Schmidtu u kojem ga poziva da poduzme korake na eliminiranju asimetričnih rješenja u ustavima entiteta, te sistemske diskriminacije koju provodi vlast RS.

“Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o konstitutivnosti naroda na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine u ovom entitetu nije implementirana suštinski već samo formalno. Bošnjaci i Hrvati nemaju ustavnu i institucionalnu zaštitu u RS-u kao Srbi u Federaciji Bosne i Hercegovine. Ova asimetrična rješenja u nadležnostima Doma naroda i Vijeća naroda, te predsjednika i potpredsjednika u oba entiteta trebaju biti eliminirana ukoliko govorimo o stvarnoj ravnopravnosti”, naveo je Salkić.

Sistemska diskriminacija koja se temelji na nepostojanju ustavne mogućnosti za zaštitu interesa Bošnjaka, koju provode vlasti entiteta RS, ostavlja drastične posljedice po broj Bošnjaka koji danas žive u odnosu na broj Bošnjaka koji je prije deset godina živio u ovom entitetu, navodi potpredsjednik RS.

“Cilj vlasti u ovom entitetu jeste da u narednih deset godina tihim progonom realizuje ratne ciljeve i etnički očisti entitet RS i pretvori ga u čisto srpski teritorij. Zbog toga provode sistemsku diskriminaciju sprječavajući Bošnjake da se zaposle u javne ustanove, entitetske i lokalne organe čime je spriječeno između 10.000 i 15.000 Bošnjaka da ostvare zaposlenje u ovim institucijama. Diskriminacija u pravoslaviziranom obrazovnom procesu natjerala je Bošnjake koji žive u ovom entitetu da traže alternativne načine za obrazovanje svoje djece. Pored presuda sudova u ovom entitetu, Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, diskriminacija je nastavljena kroz negiranje bosanskog jezika i nastave na bosanskom jeziku”, kaže Salkić.

Nastavak veličanja ratnih zločinaca i stimulisanje negiranja počinjenog, dokazanog i presuđenog genocida nad Bošnjacima od strane političkih predstavnika bosanskih Srba predstavlja završnu fazu genocida, poručio je.

“Posljednje aktivnosti vlasti u ovom entitetu, uz potpunu podršku opozicionih političara iz reda bosanskih Srba, duboko su zabrinule i uznemirile Bošnjake i Hrvate, koji ovdje žive. Usvojeni zakon u NSRS-u o kažnjavanju onih koji govore istinu i činjenice o nastanku ovog entiteta dodatno produbljuje jaz između vlasti u ovom entitetu i onih koji zagovaraju istinu i pravdu, a to su prije svega žrtve svirepih zločina širom ovog entiteta. Zbog svega ovoga veoma je važno da visoki predstavnik reagira i obezbijedi potpuno provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma koji garantuje povratak bez diskriminacije i pritiska, na one koji su se vratili, po bilo kojem osnovu. Vlasti ovog entiteta u kontinuitetu vrše diskriminaciju ljudi koji su se vratili, neki i prije 25 godina i tretiraju ih kao povratnike i nedozvoljavaju integraciju u sistem kako bi olakšali život sebi, svojim porodicama, svojim sunarodnjacima i svim drugim građanima”, naveo je Salkić.

Visoki predstavnik je dužan, a i njegov mandat ga obavezuje, da reaguje na pojave koje krše Dejtonski mirovni sporazum i ugrožavaju mir, navodi se između ostalog u pismu koje je uputio potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje