Srijeda, 22. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Ramiz Salkić: Nana Orlović zloupotrebljena u pokušaju moje političke likvidacije

Preuzmite sliku

Ramiz Salkić, potpredsjednik entiteta Republika Srpska gostovao je u Danu uživo na N1 gdje je govorio o presudi ratnom zločincu Ratku Mladiću, nani Fati Orlović, govoru mržnje, lažnom profilu… On je odgovarajući na pitanje voditeljice Emele Burdžević Slipičević kazao kako ga određeni krugovi žele “politički likvidirati”.

Vi ste i sami žrtva, imate tešku prošlost. Kako ste doživjeli jučerašnji dan i presudu Mladiću?

Jako je važno da je doživio da mu se presudi. Ovo je po meni najniži stepen pravde. Mi znamo da je zločin genocida započeo 1992. i trajao do 1995.godine. Ali ne treba ni na koji način minimizirati rad Haškog tribunala.

Ova presuda ponovo je produbila podjele. Očekujete li da će ona uticati na odnose u zemlji? Vidjeli smo na koncu i incident pred Vijeće sigurosti UN-a?

Ovo je dobra priliku da predvodnici srpskog naroda BiH i u regiji povedu svoj narod putem katarze. Putem priznavanje presuda. Velika je odgovornost na Srbiji koja nije spriječila niti kaznila genocid. Ovo je pravi trenutak da sadašnji visoki predstavnik nameten zakon o zabrani negiranja genocida.

Kakva su vaša očekivanja od budućeg prvog čovjeka OHR-a Christiana Schmidta?

Inzko je obećao da će anmetnuti zakon. Na neki način ne može otići iz BiH da nije ništa uradio. Poruke su i iz SAD-a da bi morao nametnuti taj zakon. Što se tiče Schmidta- on dolazi iz prijateljske zemlje.

Vjerujete li da će Schmidt učiniti ono što Inzko nije?

Sve bi to morao učiniti ako želi da ova zemlja ide naprijed. Da se poštuju sudske presude.

Vi dolazite iz SDA koja je isto tako svašta obećavala?

Bosna i Hercegovina je danas nezavisna, suverena država. Nezavisna ma šta ko mislio. Da nije bilo angažmana SDA pitanje bi bilo da li bi mi ovdje postojali.

Ja vas pitam o “zlatnim kašikama”?

Nikada SDA to nije obećavala.

Nedavno rušenje crkve u dvorištu nane Fate Orlović rezultiralo je govorom mržnje. Vi ste kazali kako niste vlasnik naloga na Twitteru na kojem je objavljeno kako će se “ovako srušiti svaki simbol srpske agresije i represije nad bošnjačkim narodom”. Ta izjava je pokrenula govor mržnje i izazvala žestoke reakcije.

Ovo je drugi put da se na Twitteru sa lažnog naloga objavljuju izjave koje nisam napisao. Prvi put je bila moja čestitka Stanivukoviću na izboru za mjesto gradonačelnika Banjaluke. Ja ovo nisam napisao. Inače, slabo koristim Twitter. Govor mržnje bi se desio i bez te objave.

Vi ste prijavili lažni profil?

Naravno, moj šef osiguranja odmah je to prijavio. Ima i zapisnik.

Zašto ste reagovali nekoliko dana kasnije?

Zato što sam tek tada vidio komentar Nešića na vašem mediju.

Jeste li se ovih dana čuli sa Fatom Orlović?

Nisam.

Jeste li istina da ste nudili nani Fati tri miliona da proda zemlju? I da to podijelite?

Naravno da to nije istina.

Zašto je to rekla?

Ona je čestita i hrabra žena koja je, nažalost, zloupotrebljena. To traje od 2008. godine. Ti neki ljudi više nisu među živima. Zato ne želim o njima govoriti. Zna se i koji je medij iskoristo tu priliku.

Ako je to ona rekla – šta to znači? Da ona ne govori istinu ili…?

To nije tačno. To se nikada nije desilo. Odgajan sam u porodici gdje se stariji poštuju. Ja nijednu lošu riječ neću reći protiv nane Fate Orlović. Ona je zlouptrebljena u pokušaju moje političke likvidacije, kaže Salkić.

Osim medija ko je još, kako kažete, radio protiv vas?

To je priča iz 2008. kad se odlučivalo da li ću ponovo biti potpredsjednik. Svi ti koji su vršili pritisak imali su zajedno manje glasova od mene.

Advokat Rusmir Karkin je rekao da jeste vršili pritisak?

Čista obraza i uzdignute glave pogu reći da to nikada nisam ni pomislio.

Jeste li pitali nanu Orlović zašto je to rekla?

Kad se pravila emisija “60 minuta”, nana Orlović je kazala da je to izmontirano. U sljedećoj emisiji, možete pogledati, ona pritišće prst na izjavu, jer je nepismena, koja sve demantuje. Karkin bi kao advokat trebao znati da mora imati dokaze, a ne pozivati se na šta je neko rekao, kaže Salkić.

Zašto mnogi imaju nešto protiv vas?

Razumijem da ovi iz Banjaluke žele ušutkati Ramiza Salkića. Ali mi nije jasno da neki Bošnjaci to isto žele.

Kakva je situacija u SDA? Odlazi li Zvizdić?

Nisam toliko blizak sa gospodinom Zvizdićem. Na sjednici Predsjedništva SDA nije bio. Postoje određene nesuglasice. Da li će otići – ne znam. Ali bilo bi dobro da ne ode. Zvizdić ima posebnu težnu u stranci.

Da li je u pravu što kritikuje SDA?

Zvizdić je kao i svaki drugi čovjek – nekad u pravu, nekad nije, dodaje Salkić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje