Ponedjeljak, 14. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Rajčević: Studentima iz RS-a u inostranstvu po 1.000 KM pomoći

Preuzmite sliku

Republički štab za vanredne situacije na današnjoj sjednici obavezao je Ministarstvo za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske da za 44 studenta iz RS-a u inostranstvu isplati po 1.000 KM jedonkratne novčane pomoći, javlja Anadolu Agency (AA).

Rekao je to na konferenciji za novinare Srđan Rajčević, ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS. Pojasnio je da su u pitanju 44 studenta koji su se u vrijeme pandemije korona virusa zatekli u inostranstvu, a koji tamo borave po osnovu međunarodnih programa razmjene.

“Držimo da je ovo mjera koja će dobro doći našim studentima u ovakvoj situaciji, da preprode period koji je ispred nas i nadamo se da će ova mjera biti adekvatna do okončanja ove krizne situacije”, rekao je Rajčević i dodao da ukoliko se krizna situacija nastavi postoji mogućnost donošenja drugih mjera.

Danijela Pejić, savjetnik premijera RS-a, rekla je da je zbog neodgovornog ponašanja uprave preduzeća Željeznice RS, koja je izdala 1.000 dozvola za kretanje tokom policijskog časa, Republički štab poništio sve dozvole za radnike Željeznica.

“Važeće dozvole za rad Željeznica izdaće Ministarstvo unutrašnjih poslova – Policijska uprava Doboj”, rekla je Pejić.

Republički štab donio je odluku da se novčana sredstva za sanaciju posljedica izazvanih novim virusom korona mogu uplatiti na račun posebnih namjena Fonda solidarnosti RS. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje