Ponedjeljak, 2. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Radno ljeto u Njemačkoj za studente – minimalna satnica 9 eur

Preuzmite sliku

Popularno

“Njemci žive brzo, ne gledaju šta i kako drugi rade već se drže svog posla i svog tempa. Cijene rad i marljivost i to znaju pokazati. Svakog radnika ce nagraditi dodatno ukoliko on to zasluži svojim radom. Ono sto im fali je malo više balkanskog meraka na koji smo mi navikli!”

Ovako Njemce opisuje Tamara, studentkinja koja je ljeto provela u Njemačkoj na studentskom programu Working Holiday in Germany.

Već tri godine Experience agencija realizuje program Working Holiday in Germany (obrazovanje.eu/working-holiday-nemacka) koji podrazumijeva rad i zaradu, ljetovanje, učenje njemačkog jezika i putovanje.

Uslovi učestvovanja na programu su status studenta i minimum osnovno poznavanje njemačkog jezika.

Od nivoa znanja jezika zavisi posao koji će studentu biti ponuđen, a to su različite pozicije u kafićima, restoranima i zabavnim parkovima. Što se tiče zarade, studenti mogu očekivati minimalno 9 eura po satu, a poslodavci nude 35-40 radnih sati sedmično na nivou cijele sezone. Veoma često studenti mogu raditi i prekovremeno, što se dodatno plaća, a neke od pozicija podrazumevaju bakšiš.

Mladi odlaze na tri mjeseca u Njemačku kako bi usavršili jezik, stekli nova iskustva, prijatelje, proširili vidike, putovali, a to što mogu i da zarade je dodatni podstrek jer svojom zaradom otplate troškove programa i putovanja, putuju i žive tri mjeseca u inostranstvu.

“Prvi korak ka odlasku bila je prijava, koja se popunjava u agenciji, a zatim slijedi razgovor sa agencijom iz Njemačke, kako bi ocijenili vaš nivo znanja njemčkog jezika. Intervju nije težak. Potrebno je da se znate predstaviti i reći nešto o svom radnom iskustvu. Za one koji uopšte ne poznaju jezik, agencija organizuje pripremne kurseve, kako bi se studenti što bolje propremili za razgovor. Nakon toga iz njemačke stiže radna ponuda. Ukoliko prihvatite radnu ponudu, agencija predaje za radnu dozlovu koja se čeka do dva mjesec. Nakon radne dozvole slijedi najzanimljiviji dio, a to je sam odlazak u Njemačku.”

 • Opisala je proceduru Jovana, koja je ljeto 2017. provela na programu.

  Studenti boravak u Njemačkoj započinju u nekom od većih gradova koji je u blizini mjesta poslodavca i tu prolaze orijentaciju i seminar higijene. Nakon dan ili dva javljaju se poslodavcu koji su uglavnom u manjim turističkim mjestima. Trenutno su aktuelne ponude za rad u restoranima, prodavnicama i kafićima na odmaralištima tj. benzinskim pumpama gdje je satnica 9.40 eur a smještaj je obezbeđen.

  Jovana za svoje ljeto u Njemačkoj kaže: “Smatram da na bolji način nisam mogla iskoristiti ljeto. Upoznala sam puno novih prijatelja, obišla dosta gradova, a prije svega bolje naučila njemački jezik, što je i bio glavni razlog mog odlaska. Svaki slobodan dan trudila sam se da posjetim neki grad u kojem nisam bila, a svi su lijepi i svaki će vas oduševiti na svoj način.”

  U agenciji Experience kažu da za ljeto 2018. nema još puno slobodnih mjesta a intervjui sa njemačkom agencijom su već tokom decembra i januara. Za više informacija o programu i prijavu možete kontaktirati Silvanu Vasić, koordinatorku za program Working Holiday in Germany na Silvana@experience.edu.rs ili bilo koju Experience kancelariju.

  (Marketing | Tuzlanski.ba)

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje