Ponedjeljak, 21. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Radnici nekadašnjeg tuzlanskog giganta Dite obilježili 39 godina rada (FOTO)

Preuzmite sliku

U tuzlanskoj fabrici deterdženata Dita danas je svečano obilježena 39. godišnjica rada ovog nekadašnjeg industrijskog giganta, čiji se radnici nadaju da bi se uskoro mogao pojaviti kupac koji će im omogućiti daljnji rad, piše Anadolu Agency (AA).

Radnici ove fabrike prošle su godine iskazali upornost u namjerama da ponovo, nakon nekoliko godina nerada, pokrenu proizvodnju, a oko 100.000 KM uloženo je za osposobljavanje mašina. Odgovor kupaca na ovaj potez bila je masovna kupovina Ditinih, u početku tečnih, a kasnije i praškastih deterdženata. U priču su se uključili i trgovački lanci, a vodila se i kampanja o osviješćivanju građana za kupovinom domaćih proizvoda.

˝Nakon tri-četiri godine uličnih protesta dokazali smo da Dita može raditi i da radi vrlo uspješno. Prije godinu smo krenuli sa proizvodnjom četiri proizvoda, a vremenom smo vratili kompletnu Ditinu paletu. Stečajni upravnik dao nam je odriješene ruke da sređujemo fabriku, a poslije dva pokušaja prodaje, ponovo je raspisan tender za prodaju. Ono što bismo mi, radnici, željeli je da godine truda ne budu uzaludne i da ne dođe kupac koji će zatvoriti fabriku˝, izjavio je na konferenciji za medije Dževad Mehmedović, predsjednik Sindikata Dite.

Hajrudin Kunalić, stečajni upravnik, ističe da se za kratko vrijeme ova fabrika vratila u svoje ˝zlatne dane˝. No, budućnost Dite neizvjesna je bez strateškog partnera.

˝Sada čekamo kupca i svaki kupac koji ima namjeru da radi je dobrodošao. Nadam se da ćemo do kraja ove godine naći takvog kupca, a u bilaterarnim razgovorima sa inostranim partnerima mogu nam pomoći Vlada Federacije BiH i Vlada Tuzlanskog kantona. Raspisali smo poziv za usmeno javno nadmetanje 29. ovog mjeseca, a cijena koju će neko ponuditi je najmanje bitna u odnosu na njegove namjere. Pokušat ćemo postići cijenu koja bi odgovarala i povjeriocima i radnicima˝, rekao je Kunalić.

Trenutna cijena koju bi potencijalni kupac trebao platiti za Ditu je 17 miliona KM.

Predstavnici lokalnih vlasti tokom obilježavanja 39 godina rada još su jednom pozvali kupce da iskažu ekonomski patriotizam, a iz trgovačkog lanca ˝Bingo˝ saopćili su da su deterdženti ˝3-de˝ i ˝Tenzo˝ lideri u prodaji.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,