Četvrtak, 5. Avgusta 2021.
Tuzlanski.ba logo

Radnici Aluminija bacali flaše na automobil Dragana Čovića

Preuzmite sliku

Na sastanku Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija i predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića u četvrtak u Mostar zaključeno je kako stečaj nije opcija.

Predsjednik Skupštine Sindikata uposlenika Aluminija Pero Bebek istaknuo je kako će se svim radnicima uplatiti doprinosi za penziono i invalidsko osiguranje.

– Smatram da će u nekom dužem razdoblju svi radnici biti vraćeni na posao. Opcija stečaja nije aktualna – kazao je Bebek.

Dodao je kako će se s bankama pregovarati oko kredita koje radnici imaju kod njih.

– Verbalnoga napretka ima, a što će biti u praksi, vidjet ćemo – izjavio je Bebek.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika Aluminija Romeo Biokšić najavio je pregovore s Nadzornim odborom i predsjednikom HDZ-a BiH u krugu tvornice, koji su u toku.

Predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića su pred stranačkom središnjicom oko 13.45 sati, dočekali okupljeni radnici Aluminija pogrdnim povicima, a tako su ga i ispratili, bacajući boce na njegov automobil.

U tom metežu stradala je i jedna prolaznica koja je bježeći ispred boca ljutitih radnika nagazila na staklo i ozlijedila stopalo.

Pripadnici specijalne policije i zaštitari koji su bili raspoređeni cijelo vrijeme ispred zgrade HDZ-a BiH priveli su dvije osobe koje su bacali boce na automobil predsjednika HDZ-a BiH.

Proizvodni pogodni Aluminija, koji zapošljava oko 900 radnika, ugašeni su prije dva dana, četiri minuta iza ponoći, nakon što je poduzeće iskopčano s visokonaponske električne mreže.

Zbog visokih cijena električne energije Aluminij nekoliko zadnjih godina posluje s gubitkom. Ukupni dug kompanije iznosi oko 400 miliona maraka, a prema posljednjim podacima, Aluminijev dug za električnu energiju s 30. junom 2019. godine iznosi 293 miliona maraka. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje