Ponedjeljak, 27. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Rad na crno draži od prijave na minimalac

Preuzmite sliku

Na najnižu platu u Republici Srpskoj prijavljeno je 11.883 zaposlenih, što je za 3.186 manje nego lani, a glavni razlog smanjenja broja radnika prijavljenih na minimalac je njihov odlazak u inostranstvo i to što su ih poslodavci odjavili, pa sada rade na crno.

Minimalna plata koja je zagarantovana zakonom trenutno iznosi 395 maraka, i ona je, kako podsjećaju u Poreskoj upravi RS, krajem prošle godine uvećana za 25 maraka. – Lani je u aprilu bilo 15.069 radnika koji su bili prijavljeni na najnižu platu od 370 maraka – navode u Poreskoj upravi. Direktor Zanatsko-preduzetničke komore RS Jovica Bratić kaže da su kroz povećanje najniže plate, porasle obaveze poslodavaca, koji sada moraju više novca uplaćivati za doprinose, a koje su i ranije veoma teško izmirivali, piše Glas Srpske. – Poslodavac je prinuđen da dobro plati radnika, a ne može, pišu Nezavisne. Sa druge strane, sve je teže doći do dobrog radnika, naročito do dobrog zanatlije koji bi htio raditi za 400 KM, jer ih poslodavac ne može više platiti – objašnjava Bratić. Dodaje da je najviše ljudi “na minimalcu” u preduzetničkim radnjama, ugostiteljstvu, trgovini i građevini.

– Mnogi odlaze u inostranstvo ili rade na crno, jer tako bolje zarađuju nego da su prijavljeni na minimalac – ističe Bratić. Naglašava da nadležni u idućem periodu moraju napraviti ozbiljne promjene u ovoj oblasti. – Moraće se pronaći način da se smanje obaveze poslodavaca na platu, koje iznose 63 odsto. To je neizdrživo. Došli smo u poziciju da poslodavci ne mogu dati veće plate, a radnici za ove sadašnje ne žele raditi – istakao je Bratić, dodavši da će zbog toga biti nastavljen odliv radne snage. Predsjednik Udruženja trgovaca RS Bogdan Marjanović podsjeća da je donesen zakon da je obavezni minimalac za vlasnike samostalnih preduzetničkih radnji 510 maraka, što je direktno uticalo da manji broj prijavljenih radnika.

– Kod nas se sve više osjeća problem pri pronalaženju radnika. Mnogi odlaze u inostranstvo. A ako se i pronađe dobar radnik, on će da pregovara sa poslodavcem za veću platu od minimalca – objašnjava Marjanović. Izvršni direktor Udruženja ekonomista RS “SWOT” Saša Grabovac” kaže da u mnogim firmama radnici obavljaju složene poslove, za koje bi trebali biti mnogo više plaćeni. – Prerađivačka industrija u posljednjem periodu bilježi određeni rast, tako da je moguće da su u tom dijelu donekle povećali plate radnicima – rekao je Grabovac. Predsjednik Saveza sindikata RS Ranka Mišić smatra da je u RS daleko više radnika na minimalcu, nego što pokazuju evidencije Poreske uprave. Primjer za to, navodi i podatak, da su porezi i doprinosi za PIO za blizu 70.000 radnika, kako kaže, uplaćeni na najniže plate.

– Uz sve to, imamo i značajan broj radnika kojima kasne plate mjesecima, a ima i onih koji ih tokom cijele godine primaju iz prethodne godine. Tu je poseban problem realni sektor, gdje su plate sramno niske – poručuje Mišićeva. Prema evidenciji Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja RS (Fond PIO),  poslodavci za 15.000 radnika uplaćuju doprinose na najnižu platu od 395 maraka. – Za gotovo isti broj poslodavci uplaćuju doprinose i na iznos manji od najniže plate, pri čemu se najčešće radi o prijavama na pola radnog vremena – rekli su u Fondu PIO.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,