Nedjelja, 26. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

PU Banjaluka: Uhapšene inspektore privremeno udaljavaju iz MUP-a

Preuzmite sliku

Inspektori Policijske uprave (PU) Banjaluka koji su juče lišeni slobode predati su u nadležnost Republičkog javnog tužilaštva. Nama ostaje da preduzimamo mjere i radnje u skladu sa Zakonom o policiji i unutrašnjim poslovima i oni će u ovom trenutku vjerovatno biti privremeno udaljeni iz ministarstva do okončanja krivičnog, odnosno disciplinskog postupka, izjavio je danas Miloš Brkić, načelnik Policijske uprave Banjaluka, javlja Anadolu Agency (AA).

Brkić je podsjetio da je tokom jučerašnjeg dana realizovana akcija “Sirano”, koju su proveli pripadnici Uprave za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u saradnji sa PU Banjaluka i Upravom za obezbjeđenje ličnosti i objekata u okviru koje su slobode lišili dva policijska službenika Odjeljenja za privredni kriminalitet PU Banjaluka.

U istrazi pod nadzorom Posebnog odjeljenja Republičkog javnog tužilaštva slobode su lišeni N.G. i J.F. iz Banjaluke zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivična djela “Primanje mita” i “Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja“.

Brkić je na konferenciji za novinare, na kojoj su predstavljeni rezultati rada PU Banjaluka u prošlom mjesecu, rekao da je u evidentirano 8,5 odsto manje krivičnih djela u odnosu na uporedni period prošle godine, te 16,7 odsto više slučajeva narušavanja javnog reda i mira i 15,4 odsto više saobraćajnih nezgoda.

“Evidentirano je jedno ubistvo koje je riješeno, dvije krađe vozila od kojih je jedna riješena, izvršena su tri krivična djela razbojništvo što je manje za 40 odsto u odnosu na uporedni period”, rekao je Brkić.

Prema njegovim riječima, u januaru je evidentirano i smanjenje broja krivičnih djela teška krađa za 44,4 posto.

Realizovane su tri akcije iz oblasti kriminaliteta, pet iz oblasti javnog reda i mira, te dvije iz oblasti bezbjednosti saobraćaja.

“Uspješno su obezbjeđena 32 javna okupljanja i 28 sportskih priredbi”, rekao je Brkić i dodao da su uspješno obezbjeđeni svi javni skupovi vezani za novogodišnje i božićne praznike, kao i Dan Republike Srpske.

Danijel Kovačić, načelnik Odjeljenja za organizovani kriminalitet i droge, rekao je da je evidentirano 140 krivičnih djela što je manje za 8,5 odsto u odnosu na uporedni period.

“Ukupno je riješeno 119 krivičnih djela, ili 81,5, a po nepoznatom izvršiocu rasvjetljeno je 61 krivično djelo odnosno 69,3 odsto. Iz oblasti opšteg kriminaliteta evidentirano 128 krivičnih djela, što je za tri odsto manje u odnosu na uporedni period, a riješenost ovih krivičnih djela iznosi 79,9 odsto”, rekao je on.

U oblasti zloupotrebe opojnih droga otkriveno su tri krivična djela, zbog kojih su nadležnom tužilaštvu dostavljeni izvještaji kojima su obuhvaćena dva osumnjičena. Podneseno je osam zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, a oduzeta je i određena količina različitih droga.

Radenko Stakić, načelnik Sektora policije Policijske uprave Banjaluka, rekao je danas na konferenciji za novinare da zabilježeno 367 saobraćajnih nezgoda, što je za 15,4 odsto više u odnosu na uporedni period, a povećanje se uglavnom odnosi na saobraćajne nezgode sa materijalnom štetom.

“U ovim saobraćajnim nezgodama smrtno su stradale tri osobe, a u uporednom periodu četiri osobe. U januaru su četiri osobe teško povređene, dok je u uporednom 17 lica teško povrijeđeno, a lakše su povrijeđena 83 lica, što je više za 45,6 odsto u odnosu na uporedni period kada je 57 lica bilo lakše povrijeđeno”, rekao je on.

Iz zaobraćaja je isključeno 18 vozila, 260 vozača od kojih 240 zbog upravljanja pod dejstvom alkohola, te 16 bez položenog vozačkog ispita.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,